Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας για το Αισθητικό Άλσος


Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

Αισθητικό Άλσος 

Μετά την απαξίωση του πάρκου, σήμερα ο Δήμαρχος προτείνει την παραχώρηση του χώρου για 25 χρόνια σε επιχειρηματικά συμφέροντα.  


Η διοίκηση Καλογιάννη που τη στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, κ.α. , μέσα από την απαξίωση της υπηρεσίας πρασίνου (την μη προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού) και την ιδιωτικοποίηση – εργολαβοποίηση της, ολοκληρώνει το «έγκλημα» σχεδιάζοντας την παραχώρηση του Αισθητικού Άλσους σε επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η παραχώρηση του Αισθητικού Άλσους, στους ¨ενεργούς πολίτες¨, οι οποίοι είχαν ζητήσει πριν 6 χρόνια να το ¨υιοθετήσουν¨ για να δώσουν ζωντάνια στο χώρο κ.λ.π. Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, μετά από αυτή την «υιοθεσία» και ανεξάρτητα από προθέσεις, είναι απαράδεκτη, δεν είναι καν επισκέψιμος χώρος. 

 Ένας χώρος που θυμίζουμε ότι από σκουπιδότοπος τη δεκαετία του 1980 και με μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από την τότε δημοτική αρχή των κομμουνιστών και με επικεφαλής τον αείμνηστο Αρ. Λαμπρούλη, έγινε άλσος και για δεκαετίες ήταν για κάθε Λαρισαίο όαση δροσιάς και αναψυχής.

Αφού λοιπόν πρώτα η δημοτική αρχή Λάρισας με διάφορες μεθοδεύσεις απαξίωσε το χώρο και τον εγκατέλειψε, στη συνέχεια για να τον κάνει πιο θελκτικό στις επιχειρηματικές ορέξεις επένδυσε αρκετές χιλιάδες ευρώ για την αλλαγή του φωτισμού, και μετά από 6 χρόνια με διάφορες τακτικές, σε αγαστή συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το υπάρχον αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο ετοιμάζεται να το ξεπουλήσει. 

Πιο συγκεκριμένα στην εισήγηση που έφερε και ψήφισαν μαζί με την παράταξη της ΝΔ στην 1η Δημοτική Κοινότητα, ετοιμάζονται να παραδώσουν για 25 χρόνια όλο το χώρο των περίπου 30 στρεμμάτων σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Επίσης η σύμβαση  προβλέπει περίφραξη του χώρου και επιβολή αντίτιμου εισόδου σε περίπτωση που ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει προγραμματισμένες εκδηλώσεις.  

Οι διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής και του ίδιου του δημάρχου ότι δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των δημοτών στο χώρο του πάρκου, δεν πρέπει να εφησυχάσουν κανέναν. Η πόλη μας έχει πικρή πείρα από άλλες παρόμοιες δεσμεύσεις, όταν πχ. παραχωρούνταν για 49 χρόνια η έκταση των 193 στρεμμάτων για να γίνει το νέο γήπεδο της ΑΕΛ στο τότε ιδιοκτήτη της. 

Είναι γεγονός ότι η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας πολύ γρήγορα επιβεβαιώνεται στη θέση της ότι αυτοί οι χώροι δεν μπορούν, ανεξάρτητα από προσθέσεις, να συντηρούνται χωρίς την κρατική ευθύνη. Ότι ο «εθελοντισμός» μπορεί επικουρικά να ενισχύει την κοινωνική συνείδηση για προστασία των κοινόχρηστων χώρων, να διεκδικεί και να ελέγχει τους υπεύθυνους, δηλαδή τον κρατικό μηχανισμό, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της συντήρησης και της λειτουργίας τους. Γιατί στο τέλος οι πραγματικά ευαίσθητοι πολίτες χρησιμοποιούνται από την δημοτική αρχή και το κράτος ως «χρήσιμοι ηλίθιοι» για να παιχτούν επιχειρηματικά παιγνίδια στις πλάτες τους ή στην καλύτερη περίπτωση να τους φορτώσουν άλλη μια δική τους αρμοδιότητα.   

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καλούμε μας εργαζόμενους του δήμου και το λαό της πόλης να μη δεχθούν να πραγματοποιηθεί ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος της ποιότητας της ζωής τους. Να μην δεχθούν την παραχώρηση του Αισθητικού Άλσους  σε επιχειρηματικά συμφέροντα.  

Σήμερα χρειάζεται να συγκρουστούν μ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από τη διοίκηση Καλογιάννη και στηρίζουν όλες οι άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, για λογαριασμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοεργολάβων. Απαιτείται να προτάξουν στην πάλη μας να στελεχωθούν μας οι υπηρεσίες του δήμου,  να ενισχυθεί η υπηρεσία πρασίνου με τα κατάλληλα μηχανήματα και με μόνιμο προσωπικό για να αναλάβει την ανάπλαση του χώρου και την συντήρησή  του. Όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας θα βρεθούμε μπροστά σ’ αυτό τον αγώνα για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του δήμου μας. 


Οι δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι

Της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας 

  1. Κρίκης Πέτρος

  2. Παναγιώτου Ιωάννης

  3. Παπαδούλης Γιώργος

  4. Κολοβός Μάρκος (1η Δημ. Κοινότητα) 

  5. Γιαννούλη Φανή  (2η Δημ. Κοινότητα)

  6. Τσολάκης Ιωάννης (3η Δημ. Κοινότητα)

  7. Τσόγιας Στέλιος     (4η Δημ. Κοινότητα

  8. Ζεμπελτζής Ευάγγελος (Τοπ. Κοινότητα Γιάννουλης) 

  9. Λιόλιος Αθανάσιος (Τοπ. Κοινότητα Φαλάνης)




Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr