ΚΚΕ Λάρισας: «Να μείνουν στα χαρτιά τα σχέδια της κυβέρνησης για την Παιδεία»



Σε ανακοίνωση της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την έναρξη λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων δημιουργώντας επικοινωνιακά μια συζήτηση για την  ημερομηνία που αυτά θα ανοίξουν και όχι για την ουσία, για το πως θα γίνει αυτό δηλαδή.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισα, σε κάθε κωμόπολη και χωριό του νομού, μέσα από τα σωματεία, τους φορείς, τους συλλόγους και τα συμβούλια που συμμετέχουν έχουν καλέσει σε ετοιμότητα τον λαό και την νεολαία. Η κατάσταση παραμένει ίδια με τον Οκτώβρη χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στις τάξεις.

Από την άλλη, τη στιγμή που οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν ξέρουν πότε, αν και με τι όρους θα ανοίξουν τα σχολεία τους, που η Γ’ Λυκείου παλεύει να «βγάλει» την ύλη σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης που «σέρνεται», η κυβέρνηση επιλέγει να αλλάξει το σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια.

Χιλιάδες μαθητές -ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών- θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων, αφού θα υπάρξει μεγάλη μείωση των εισακτέων. Δρομολογείται και μ’ αυτόν τον τρόπο η περαιτέρω κατηγοριοποίηση, έως και το κλείσιμο Τμημάτων, η υλοποίηση δηλαδή της Έκθεσης Πισσαρίδη, με μονιμοποίηση των τεράστιων ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές των ίδιων των Πανεπιστημίων, κάτι που σημαίνει υποβάθμιση των σπουδών όλων των φοιτητών. Την ίδια περίοδο μόνο τυχαία δεν είναι η περαιτέρω αναγνώριση των Ιδιωτικών Κολεγίων και ο νέος νόμος για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, που προωθεί την ανήλικη εργασία της μαθητείας στις νέες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης μετά το Γυμνάσιο.

Παίζουν κυριολεκτικά με την αγωνία, το άγχος και την πίεση που αισθάνονται οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, εν μέσω πανδημίας. Το γεγονός πως οι αλλαγές στον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δεν θα ισχύσουν φέτος, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση “μέτρησε” τις αντιδράσεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου. Ο συγκεκριμένος τρόπος μετατρέπει την επιλογή σχολών προτίμησης σε τζογάρισμα για τους μαθητές! Σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ: στην πλήρη μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κέντρο, στην παροχή όλο και λιγότερης ολόπλευρης μόρφωσης στους μαθητές.

Η προώθηση όλων των παραπάνω πάει χέρι-χέρι με το χτύπημα στους φοιτητικούς συλλόγους, την δημιουργία ειδικών σωμάτων ασφαλείας οξύνοντας τον έλεγχο, την καταστολή και την «σιγή ιχθύος» που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στα ΑΕΙ.

Με τις αλλαγές που προωθεί στον καθορισμό της διάρκειας φοίτησης βάζει σφραγίδα στον αποκλεισμό από τη συνέχεια της φοίτησης νέων που, για μια σειρά κοινωνικούς λόγους, αργούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 χρόνια στις σπουδές τους, στερούνται -κακώς- τα δικαιώματά τους σε δωρεάν συγγράμματα, πάσο, φοιτητική μέριμνα. Κατάσταση που συνεχίστηκε απρόσκοπτα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόβλεψη του Υπουργείου Παιδείας για διαφορετική αντιμετώπιση των φοιτητών που εργάζονται «αποδεδειγμένα» προκαλεί! Πρώτον, γιατί, είναι «γνωστόν τοις πάσι» ότι οι νέοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας για να τα βγάλουν πέρα ή δουλεύουν σε οικογενειακές αγροτικές εργασίες για να ενισχύσουν ένα πενιχρό εισόδημα και δεύτερον, γιατί η δυνατότητα για μερική φοίτηση, ισοδυναμεί με διπλασιασμό του χρόνου σπουδών. Αντί, δηλαδή, να στηριχτούν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι φοιτητές με πρόβλεψη καθορισμού μαθημάτων σε ώρες που θα μπορούν να παρακολουθούν, τους θέτουν εμπόδια.

Η υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται κι απ’ το γεγονός ότι, ενώ τα ΑΕΙ είναι κλειστά για τους φοιτητές, λειτουργεί απρόσκοπτα και δια ζώσης ό,τι έχει να κάνει με την επιχειρηματική δράση, ακόμα και τα επί πληρωμή προγράμματα σπουδών! Δεν νοιάζεται για τις ανάγκες των φοιτητών και των μαθητών, γι’ αυτό και δεν παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα για να ανοίξουν τα Ιδρύματα και όλα τα σχολεία επιτέλους με ασφάλεια, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατρακύλα απαξίωσης της δημόσιας Παιδείας.

Οι φοιτητές που αγωνίζονται αντιμετωπίζονται ως «εγκληματίες» και οι μαθητές που ονειρεύονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους  αντιμετωπίζονται ως «πειραματόζωα». Για άλλη μια φορά, προχωρούν σαν τον κλέφτη, πίσω από την πλάτη φοιτητών και μαθητών, σε αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια κλειστά, κάτι που έχει γίνει πλέον πάγια τακτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να αντιπαλέψει τους επικίνδυνους και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, που επιδιώκει να μετατρέψει σε νόμους η κυβέρνηση. Να μείνουν τα σχέδια της κυβέρνησης στα χαρτιά, να κατακτήσουν οι νέοι τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει!».



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr