Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις - Πώς «κόβονται» δικαιούχοι ακόμη και μετά το πρώτο "Ναι"


«Βροχή» οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης, καθώς εκείνες που έγιναν δεκτές ξεπέρασαν τις 675.000, κάποιοι όμως δεν αποκλείεται να «κοπούν» στην... επόμενη φάση αν δεν δείξουν την προσοχή που απαιτείται με τα τιμολόγια αγορών: Σήμερα κλείνει η πλατφόρμα my Θέρμανση και ακολουθεί η εξόφληση του επιδόματος σε τρεις δόσεις.

Λίγες ώρες προθεσμία έχουν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για επίδομα θέρμανσης όσοι το επιθυμούν μέσα από την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων myθέρμανση: Η διαδικασία κλείνει οριστικά σήμερα για όσους θέλουν να «εκδηλώσουν το ενδιαφέρον» τους, δηλαδή την επιθυμία τους να λάβουν το επίδομα. Όσοι είναι δικαιούχοι -βάσει των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί- ενημερώνονται ότι η αίτησή τους έχει γίνει δεκτή και άμεσα ενεργοποιείται η διαδικασία πληρωμής.
Για να μπουν όμως τα λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό το σύστημα θα πρέπει να «τρέξει» έναν αλγόριθμο που καθορίζει το ποσό του επιδόματος, ανοίγει ταυτόχρονα όμως τον δρόμο για να «κοπούν» δικαιούχοι. Πότε λοιπόν μπορεί να «κοπεί» κάποιος πολίτης ακόμη και εάν έχει... περάσει στην «επόμενη φάση» και η αίτησή του έχει γίνει δεκτή; Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ είναι σαφής: «Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος». Με άλλα λόγια, εάν στον πολίτη που εκδήλωσε ενδιαφέρον αντιστοιχεί ένα ποσό πχ 100 ευρώ για να το λάβει θα πρέπει να έχει προμηθευτεί καύσιμα αξίας 200ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν με τα τιμολόγια αγορών: Η διαδικασία για την καταχώρησή τους διαφέρει ανάλογα με το είδος καυσίμου που έχει προμηθευτεί ο κάθε δικαιούχος του επιδόματος.

Καταχώριση τιμολογίων πετρελαίου
Ο δικαιούχος αγοραστής πετρελαίου θέρμανσης είναι ο «τυχερός» της υπόθεσης, καθώς μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν έχει λόγο να κάνει οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια, ακόμη και εάν προμηθευτεί το καύσιμο μετά την σημερινή ημερομηνία και έως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία για αγορές. Και αυτό γιατί, δεν χρειάζεται να υποβάλει ο ίδιος τα τιμολόγια των αγορών, αφού τη «δουλειά» την κάνει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), στο πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους δικαιούχους των άλλων καυσίμων που πριμοδοτούνται, δηλαδή το φυσικό αέριο, το γκάζι και τα καυσόξυλα.. Εκεί χρειάζεται να γίνουν κάποιες διαδικασίες ακόμη για να καταβληθεί το επίδομα.

Τι ισχύει για όσους προμηθεύονται φυσικό αέριο
Εάν τα τιμολόγια φυσικού αερίου – υγραερίου αφορούν την περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου τότε αυτά θα πρέπει να καταχωρηθούν –πέρα από την υποβολή αίτησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος – στην εφαρμογή «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ». Για τα τιμολόγια από 1 Ιανουαρίου 2021 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία καταχώρισης ειδικά για το φυσικό αέριο «τραβάει» μέχρι και 31 Μαρτίου και για το υγραέριο έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η είσοδος στην εφαρμογή «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ» γίνεται αποκλειστικά και μόνο χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.

Τι ισχύει για τα καυσόξυλα
Για πρώτη φορά φέτος επιδοτούνται, σε μικρούς οικισμούς με υψηλές θερμαντικές ανάγκες και όσοι καταναλώνουν καυσόξυλα για θέρμανση. Έτσι, αποφασίστηκε ότι διευρύνεται ο χρόνος στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα σχετικά τιμολόγια, ώστε να προσμετρώνται όσα έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020. Όσοι ήδη έχουν προχωρήσει στην αγορά καυσόξυλων από την 1η Ιουνίου του 2020 και έως τέλος Δεκεμβρίου, μπορούν να καταθέσουν τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ». Ότι τιμολογήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουάριου 2021 θα πρέπει να καταχωρηθεί στην πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ποια στοιχεία απαιτούνται για την καταχώριση τιμολογίων
Τα στοιχεία που απαιτούνται για την καταχώριση τιμολογίων στην εφαρμογή «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ», είναι:
- ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
- το ποσό/αξία της συναλλαγής
- ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
- η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρείται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:
- ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)
- ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
- το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο
Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

Πότε γίνονται οι πληρωμές
Έως 31 Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Έως 31 Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως 28 Φεβρουαρίου 2021.Ειδικά για το φυσικό αέριο η πληρωμή δύναται να πραγματοποιηθεί έως 26 Απριλίου 2021.


Πηγη: enikonomia.gr (Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης) Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο www.PressBOMB.gr