"Μυρίζει" ανασχηματισμός - Τα πρόσωπα "κλειδιά" και οι εκπλήξεις


Ξεκίνησε, όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση για τον επερχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να οριστικοποιήσει τις επόμενες μέρες τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις τα επόμενα 24ωρα. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα ο ανασχηματισμός να γίνει στο τέλος του μήνα, αφότου ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Παρότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του μέχρι την τελευταία στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν θα πρόκειται για δομικό ανασχηματισμό και δεν θα περιλαμβάνει μόνο διορθωτικές κινήσεις όπως το περασμένο καλοκαίρι. Στο πρωθυπουργό γραφείο είναι ξεκάθαρη η εικόνα για τις καθυστερήσεις και τις αρρυθμίες του πρώτου 1,5 έτους διακυβέρνησης, καθώς και για την πηγή προέλευσής. Το ίδιο ισχύει και για τη χημεία των προσώπων, που δεν ήταν πάντα καλή ακόμα και σε στελέχη που είχαν τακτική επικοινωνία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις τεχνοκρατών υφυπουργών, επιχειρείται ευρύτερη βελτίωση στη ενδοϋπουργική συνεργασία, όμως όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα αφορά μόνο σε υφυπουργικές θέσεις. Αντίθετα, φαίνεται ότι θα "αγγίξει" και υπουργούς, ακόμη και πρωτοκλασάτους.

[ads-post] 

Σύμφωνα με τα "ΝΕΑ", στην κατηγορία εκείνων που παραμένουν αμετακίνητοι περιλαμβάνονται οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης κ.α. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί σαρωτικές αλλαγές στους υπουργούς, γιατί κάτι τέτοιο ενδεχομένως να έστειλε λάθος μήνυμα στους πολίτες, αλλά θα επιδιώξει "ανακατέματα" με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης του κυβερνητικού έργου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πέρα από στελέχη που έχουν θέσει εαυτούς στο μικροσκόπιο του Μαξίμου, λόγω αστοχιών, όπως ενδεικτικά οι υπουργοί Τουρισμού και Εργασίας Χάρης Θεοχάρης και Γιάννης Βρούτσης, διακινούνται διάφορα σενάρια καραμπόλας και σε κορυφαία χαρτοφυλάκια. Για τη Νίκη Κεραμέως ακούγεται είτε ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας εν αναμονή σημαντικών νομοθετημάτων, είτε θα μετακομίσει σε άλλο υπουργείο, για παράδειγμα το Ενέργειας, άρα προκαλώντας ντόμινο για τον Κωστή Χατζηδάκη και πάει λέγοντας. Επίσης, επανέρχονται οι πληροφορίες για μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στους κόλπους της Κ.Ο. της ΝΔ διακινείται το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ως ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ανοίξει έναν νέο κύκλο δράσης, χωρίς απαραιτήτως αυτό να σημαίνει υπουργοποίησή του , όπως εκτιμούσε κυβερνητική πηγή. Επίσης, αναμένεται αξιοποίηση προσώπων που έχουν αποκτήσει καλό δίαυλο επικοινωνίας με τα κεντρικά και οι δυνατότητές τους αξιολογούνται με θετικό πρόσημο. Ανάμεσά τους είναι ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης, η τριάδα των διεθνολόγων Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καιρίδης και Τάσος Χατζηβασιλείου και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη όπως οι Θοδωρής Ρουσόπουλος, Σπήλιος Λιβανός, Κώστας Γκιουλέκας, Χρήστος Κέλλας ή Σταύρος Καλαφάτης.

Σε ό,τι αφορά την καθημερινή λειτουργία του Μαξίμου, δεν προβλέπεται σπάσιμο της ομάδας Άκη Σκέρτσου και Γιώργου Γεραπετρίτη, όμως μένει να φανεί αν θα γίνει πράξη οι σκέψεις για νέο "επόπτη" περιφερειακών θεμάτων, δηλαδή τον ειδικό σύνδεσμο κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.


GSHARE