Εστίαση: Πότε και πώς θα ανοίξει - Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία του κλάδουΑπό την 25η Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης. Με δεδομένο ότι μέχρι τότε υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί δύο εκατομμύρια πολίτες και ο χειμώνας, ο οποίος ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού, θα έχει τελειώσει, θα μπορούσε να προχωρήσει η επανεκκίνηση του κλάδου. Είναι ξεκάθαρο πως όλα θα εξελιχθούν με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα προσχέδιο με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία της εστίασης υπάρχει ήδη πάνω στο τραπέζι.

Σύμφωνα με αυτό, σε πρώτη φάση θα ανοίξουν μόνο καφέ και εστιατόρια, με τους όρους, όμως, να είναι ιδιαίτερα αυστηροί. 

Με βάση τον σχεδιασμό:

- Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε τραπέζια.

- Στα τραπέζια θα μπορούν να καθίσουν έως 4 άτομα ή 6 εάν πρόκειται για την ίδια οικογένεια.

- Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Παράλληλα, θα ισχύσουν τα μέτρα της πρώτης καραντίνας. Δηλαδή, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τους ελεύθερους χώρους έξω από τα καταστήματά τους με μειωμένα δημοτικά τέλη τουλάχιστον κατά 50%. Από εκεί και πέρα, όμως, τα βήματα θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, αφού από την ώρα που θα αποφασιστεί η επανεκκίνηση του συγκεκριμένου κλάδου, η κυβέρνηση δεν θέλει πισωγυρίσματα. Γι’ αυτό και οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και τα πρόστιμα τσουχτερά σε όσους παραβιάσουν τους κανόνες λειτουργίας. Μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Όσον αφορά στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, ο κεντρικός στόχος είναι να ανοίξουν τον Ιούνιο, ώστε να προλάβουν και την τουριστική περίοδο, ειδικά εκείνα που βρίσκονται στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές. Πάντως, μέχρι να έρθει η περίοδος του ανοίγματος της εστίασης, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προγραμματίζουν ένα σχέδιο περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων αυτών, τόσο για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες όσο και για τους εργαζομένους τους. Βέβαια, εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επόμενο διάστημα είναι τέτοια που να επιτρέπουν το άνοιγμα, τότε ο χρόνος της επανεκκίνησης της εστίασης θα μπορούσε να έρθει ακόμα πιο νωρίς. Πρόκειται για ένα κλάδο που έχει κατεβάσει ρολά από τον περασμένο Νοέμβριο και τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά λειτουργούν μόνο με take away. Πάντως, άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν πως μέχρι και τα μέσα Μαρτίου θα είναι πολύ δύσκολο να επαναλειτουργήσει ο χώρος της εστίασης και αυτό γιατί θεωρείται ανέφικτο να ανοίξει οτιδήποτε μέχρι και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, που είναι στις 14 Μαρτίου.


Πηγη: RealNews (Του Γιώργου Σιαδήμα) 


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr