"Κάλαντα Θεοφανείων" της Σοφίας Χαλιάσα


Τα Θεοφάνεια (video με τα κάλαντα Θεοφανείων)

*γράφει η Σοφία Χαλιάσα,  καθηγήτρια μουσικής


Τα Θεοφάνεια –κοινώς γιορτή των Φώτων- γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια Χριστιανική γιορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Από την πλευρά του Χριστιανικού δόγματος, η βάπτιση του Ιησού, συμβολίζει την παλιγγενεσία του ανθρώπου. Από την άλλη όμως, για τον λαό, είναι μια μεγάλη γιορτή θεότρομη γιατί εκείνη την ημέρα, αγιάζονται τα νερά και φεύγουν οι καλικάντζαροι/τα παγανά. Την ημέρα των Θεοφανείων πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν, διαιώνιση των αρχαιοελληνικών εθίμων. Ο κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό με τα χωριά της Δ. Μακεδονίας, όπου εκείνη την ημέρα οι χωρικοί φοράνε για πρώτη φορά τα καινούρια τους ρούχα για να Φωτιστούν. 

[ads-post] 

Την ημέρα των Θεοφανείων, αφού γίνει ο αγιασμός, ο ιερέας ρίχνει τον Σταυρό στην θάλασσα ή στο ποτάμι και άντρες , βουτούν στα νερά και αγωνίζονται για το ποιός θα βρει και θα πιάσει τον Σταυρό. Τελικά, όποιος καταφέρει και τον φέρει στην επιφάνεια, αυτός θα είναι ο τυχερός και θα έχει μια ευλογημένη χρονιά. 

Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα έθιμα, είναι και αυτό, των «καλάντων». Την παραμονή των Θεοφανείων ‘καλαντιστές’ γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα. 

«Σήμερα τα Φώτα και ο Φωτισμό

 και χαρά μεγάλη κι ο Αγιασμός…»

Σε μερικούς τόπους, τα κάλαντα τα λένε και μεγάλοι, μεταμφιεσμένοι, κρατώντας κουδούνια, για να δημιουργήσουν θόρυβο και να φοβίσουν τους καλικαντζάρους που ετοιμάζονται να φύγουν. 

Στο video παίζουν οι μουσικοί: Σοφία Χαλιάσα: Σάζι-τραγούδι-τουμπελέκι

Αποστόλης Καραδήμας: Σαντούρι

Επεξεργασία-σύνθεση εικόνας: Κωνσταντίνος Χαλιάσας


Ακούστε το εδώ... 

https://youtu.be/xQdnWj_EZSk


LSHARE