ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας: "Η κυβέρνηση φοβάται ακόμα και το «πτώμα» της απλής αναλογικής στους Δήμους"


«Αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.

Διάβασα τη φράση πολλές φορές στην προσπάθεια να καταλάβω πώς η κατάργηση της αναλογικότητας συμβάλει ώστε να εκφράζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών.  

Αναρωτιέμαι πως δομείται ένα πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας που εμπεριέχει το αδιανόητο. Δηλαδή, να εμφανίζεται η στρέβλωση της ετυμηγορίας των τοπικών κοινωνιών ως το εργαλείο που θα επαναφέρει την κανονικότητα στη διοίκηση των Δήμων.

• Η απλή αναλογική αποτελεί το πιο δυναμικό μέσο με το οποίο οι πολίτες αποκτούν επαφή με τα «κοινά» του τόπου τους.

• Συμβάλλει στην ανάδειξη του «συλλογικού» σε προτεραιότητα για θέματα δημόσιου χώρου, καθημερινότητας και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.

• Συμβάλλει στην ανάπτυξη διαλόγου και φέρνει σε δημιουργική επαφή τα μέλη της τοπικής κοινωνίας.

• Δίνει υπόσταση και κυρίως νόημα στη συμμετοχή των πολιτών σε συλλογικές δράσεις.

• Δίνει περιεχόμενο στην πολιτική διαβούλευση γιατί στηρίζεται στην ελεύθερη διατύπωση και κατάθεση του πολιτικού λόγου στο δημόσιο διάλογο.

• Αποτελεί για τους πολίτες το εργαλείο με τα οποίο θα μπορούσαν να ασκήσουν έλεγχο και να έχουν επίδραση στη πολιτική ζωή.

Γι' αυτούς τους λόγους αλλά και για άλλους πιο «κρυφούς» η απλή αναλογική ενοχλεί  τους κυβερνόντες.

• Που νομίζουν, πως για κάποιο λόγο είναι οι μοναδικοί και οι μόνιμοι διαχειριστές του κράτους. Έτσι είχαν μάθει και η τετραετής απομάκρυνση τους από την εξουσία, γέννησε τη φόρα με την οποία έπεσαν πάνω στους θεσμούς και την δημοκρατική λειτουργία τους.

• Που με απύθμενο κυνισμό μιλούν για κανονικότητα ενώ παραβιάζουν ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών.

• Που με μεγάλη βουλιμία έπεσαν πάνω στο δημόσιο χρήμα και εδώ η απλή αναλογική είναι το μεγάλο εμπόδιο. Γιατί η απλή αναλογική κόβει την όρεξη σε όσους θέλουν να κατευθύνουν το δημόσιο χρήμα χωρίς έλεγχο.  

Και επειδή ο πολιτικός χρόνος είναι λίγος, βιάζονται. Ο κ. Πέτσας θα φέρει άμεσα νόμο που θα καταργεί και τυπικά την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση. Θέλει να πάρει αυτός τη «δόξα» ενώ τη δουλειά την είχε κάνει ο κ. Θεοδωρικάκος. Φαίνεται πως η κατάσταση που δημιούργησε ο πρώην υπουργός με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι νομικά ασταθής και χρειάζεται να καλυφτεί με νόμο ώστε αβίαστα να εφαρμόσει πολιτικές χειραγώγησής της. Για πόσο ακόμα θα  ασχημονείτε πάνω στο πτώμα της απλής αναλογικής που άφησε ο Θεοδωρικάκος, μένει να το δούμε.


Χρήστος Τσιόπας, αναπληρωτής συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λάρισας



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr