Το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Τρικκαίων στον τρικαλινό Ηλία Μόσιαλο


«Στο πρόσωπο του Ηλία Μόσιαλου τιμούμε τον πιο επιφανή τρικαλινό γιατρό». Η φράση αυτή του Δημάρχου Τρικκαίων και προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, συμπύκνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, για απόδοση του Χρυσού Μεταλλίου του Δήμου Τρικκαίων στον κ. Ηλία Μόσιαλο. 


Η εισήγηση του Δήμαρχου Τρικκαίων και η τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Σώματος, με τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2021, εστίασε σε τρία δεδομένα:
1. Ο τρικαλινός επιστήμονας Ηλίας Μόσιαλος «με τις καθημερινές αναρτήσεις και ενημερώσεις του, αναλύει τα δεδομένα, μαζί με την υπόλοιπη επιστημονική ομάδα για τον κορωνοϊό, με ψυχραιμία και σύνεση χαρακτηριστική της επιστημονικής του κατάρτισης».
2. Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, με τη στάση του όλο αυτό το διάστημα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξηγούσε - και συνεχίζει να το κάνει – τα ζητήματα της πανδημίας, «έφερε την πανδημία στα δικά μας μέτρα».
3. Αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό και επιστημονικό έργο του Ηλία Μόσιαλου, έργο «που σχετίζεται με την πολιτική της υγείας», με «προσήλωση στο όραμα για τον σχεδιασμό, επεξεργασία και ανάδειξη δημόσιων πολιτικών για την υγεία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το καλό της πατρίδας, την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής και την ακλόνητη δέσμευση του για την επικράτηση των δημοσίων συστημάτων υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος ήταν φειδωλός στην απόδοση τιμών, αλλά πλέον, είναι καιρός να το ξαναθυμηθούμε «για αυτούς που τιμούν τα Τρίκαλα και βοηθούν την κοινωνία να προχωρήσει».

Στη συζήτηση στο Σώμα, τέθηκαν πλευρές του ζητήματος και εκφράστηκαν οι απόψεις επικεφαλής της αντιπολίτευσης και συμβούλων, ως προς την αναγκαιότητα ή μη της βράβευσης, καθώς και ως προς τη σημασία της προσφοράς του κ. Μόσιαλου, ως τρικαλινού και ως γιατρού.


Η βράβευση, όπως είναι ευνόητο, θα γίνει σε εύθετο χρόνο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ποιος είναι ο Ηλίας Μόσιαλος

Ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντή του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE)
- αποφοίτησε από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων, σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με διδακτορικές σπουδές σε Πολιτικές Υγείας στο London School of Economics (LSE),
- Από το 1995 εργάζεται στο LSE, όπου έχει αναγορευτεί καθηγητής της πολιτικής της υγείας. Ταυτόχρονα είναι διευθυντής και ιδρυτής του LSE Health στο Λονδίνο,
- έχει πλουσιότατο επιστημονικό, ακαδημαϊκό, ερευνητικό έργο,
- εργάστηκε ως σύμβουλος Υπουργείων Υγείας σε πολλές χώρες (Βέλγιο, Βραζιλία, Κίνα, Κύπρος, Φινλανδία, Σλοβενία, Ν. Αφρική, Ιρλανδία, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία),
- ως σύμβουλος σε ασφαλιστικά ταμεία σε Αυστρία, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία και Νότια Κορέα,
- ως σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα.
- βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ, την Ευρωπαϊκή Εταιρία Δημόσιας Υγείας (Μετάλλιο Stampar)
- διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας, Βουλευτής Επικρατείας, Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
- είναι αμισθί εκπρόσωπος και σύμβουλος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της Πανδημίας του κορονοϊού από τον Μάρτιο του 2020.