Kορωνοϊός: Ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας - Αποκλιμάκωση σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία


Υπερδιπλασιασμός του ποσοστού κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, σε μια εντυπωσιακή αλλαγή του επιδημιολογικού χάρτη που παρουσιάζει «Το Βήμα».

Το λεκανοπέδιο με τα 3.742.000 κατοίκους (ποσοστό 34,7% ) των κατοίκων της χώρας είχε πλέον χθες, 6 Ιανουαρίου, το 46,6% των συνολικών νέων διαγνώσεων της χώρας καταγράφοντας 369 σε σύνολο 792 εγχωρίων νέων μολύνσεων.

Κι αυτό όταν στις 13 Νοεμβρίου το μερίδιο της Αττικής στον συνολικό αριθμό των νέων νοσούντων ήταν 22% και τα Χριστούγεννα είχε φθάσει το 35,3%.



Η εντυπωσιακή αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της Αττικής σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα προκαλεί ανησυχία, με το δεδομένο ότι παρατηρείται ήδη τριπλασιασμός του ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας. Ενώ είχε επισημανθεί ότι μετά τις 10-15 Ιανουαρίου θα φανούν οι συνέπειες στην εξάπλωση της νόσου, λόγω της εορταστικής κινητικότητας.

[ads-post] 

Αποκλιμάκωση στην Κεντρική Μακεδονία

Από την άλλη πλευρά είναι ενθαρρυντικό το ότι υπάρχει αποκλιμάκωση στην πολύπαθη –το προηγούμενο χρονικό διάστημα – Κεντρική Μακεδονία που έχει 1.873.800 κατοίκους και το 17,4% του πληθυσμού της χώρας κι όπου χθες το ποσοστό της στα συνολικά κρούσματα ήταν 20,3% (161 νέοι φορείς). Κι αυτό, όταν στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είχε φθάσει το 48% του εθνικού συνόλου.

Μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων έχει παρουσιασθεί και στη Θεσσαλία που είχε κι αυτή προσεγγίσει με το 6,7% του πληθυσμού της χώρας να έχει το 11,1% των νέων ασθενών.

Αντιθέτως, τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζεται αξιοσημείωτη ποσοστιαία αύξηση στον αριθμό των νέων μολύνσεων (49) στη Στερεά Ελλάδα με ποσοστό 6,2% χθες έναντι 2,5% το προηγούμενο δίμηνο.


Πηγη: ΤΟ ΒΗΜΑ (Βασίλης Λαμπρόπουλος)