Επιδότηση πάγιων δαπανών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις



Το ελληνικό Δημόσιο θα επιδοτήσει τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Το ανώτατο ποσό επιδότησης μπορεί να ανέλθει σε 3 εκατ. ευρώ. Το εργαλείο θα είναι απολύτως στοχευμένο και θα βοηθήσει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες του κορονοϊού και να μην κλείσουν. Η αποφυγή των λουκέτων και η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης είναι, άλλωστε, το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει το υπουργείο Οικονομικών τους επόμενους μήνες, όταν σταδιακά θα αίρονται τα μέτρα στήριξης. Μέσα από 10 ερωτήσειςαπαντήσεις, η Realnews αποσαφηνίζει τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων.

1. Ποιες δαπάνες θα καλύπτει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της κυβέρνησης;

Οι δαπάνες που θα καλυφθούν είναι εκείνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη, που ενδεχομένως είχαν, ούτε από άλλες πηγές, όπως η ασφάλιση, και από προσωρινά μέτρα ενίσχυσης. Πρόκειται για δαπάνες μισθοδοσίας, στον βαθμό που δεν καλύπτονται από άλλα μέτρα στήριξης, όπως είναι τα προγράμματα που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο), ενοίκια και άλλα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης.

2 Ποια χρονική περίοδο αφορά η επιδότηση;

Η επιδότηση θα αφορά δαπάνες που πραγματοποίησαν οι πληττόμενες επιχειρήσεις από τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή τον πρώτο μήνα που η χώρα μπήκε σε καθεστώς καραντίνας, μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.

3 Ποιες θα είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μιας εταιρείας;

Η ενίσχυση θα χορηγείται βάσει του κοινοτικού καθεστώτος σε επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου υφίστανται μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

4 Ποιο θα είναι το ύψος της ενίσχυσης;

Η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει το 70% των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών, με εξαίρεση τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπου η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει το 90% των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών. Το ανώτερο ποσό που μπορεί να φτάσει η επιδότηση θα είναι τα 3 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις μπορούν να χορηγούνται βάσει των προβλεπόμενων ζημιών, ενώ το τελικό ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται μετά την πραγματοποίηση των ζημιών βάσει ελεγμένων λογαριασμών. Το ποσοστό θα εξαρτάται και από το μέγεθος της επιχείρησης αλλά και από τον αριθμό των εργαζομένων.

5 Πώς προσδιορίζονται οι μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες;

Οι ζημίες των επιχειρήσεων, όπως εμφανίζονται στις καταστάσεις κερδών και ζημιών τους, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, θεωρείται ότι συνιστούν μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες.


Πηγη: Realnews


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr