Έκλεισε και …ολοκληρώθηκε μέσα σε 17 λεπτά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στη Θεσσαλία!


Μέσα σε …17 μόλις λεπτά έκλεισε από τη στιγμή που άνοιξε η εφαρμογή του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στη Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα στις 10 το πρωί, άνοιξε η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος για υποβολή αιτήσεων για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Το φετινό πρόγραμμα προβλέπει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων και βελτίωση των κινήτρων, με το βασικό ποσοστό επιχορήγησης να ανέρχεται στο 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου, μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό εντάσσεται κίνητρο 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ, οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β’, ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας και επιπλέον 10% για Δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων ανέρχεται σε 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου, ενώ σε 80.000 ευρώ φτάνει ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες. Στο μεταξύ, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 10.00 το πρωί, ανοίγει η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος για υποβολή αιτήσεων για τις πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια για το νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον οδηγό που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα υπάρχουν δύο τύποι αιτήσεων για τις πολυκατοικίες. Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α θα αφορά κοινόχρηστες παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα.
 
Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β θα περιλαμβάνει μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις, θα υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο-διαχειριστή της πολυκατοικίας και θα αφορά μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Καπούλα για «Εξοικονομώ»: Θέατρο του παραλόγου

Για θέατρο του παραλόγου κάνει λόγο σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, αναφορικά με την εξέλιξη αυτή προαναγγέλλοντας ότι θα καταγγείλει τη διαδικασία ζητώντας την αλλαγή της από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο magnesianews.gr η κα Καπούλα:

Σήμερα άνοιγε το πρόγραμμα εξοικονομώ για την περιφέρεια Θεσσαλίας όπου η πραγματική διάρκεια του χρόνου υποβολής αιτήσεων δεν ξεπέρασε τα 18 λεπτά. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι αιτήσεις δεν εγκρίθηκαν διότι ξεπερνούσαν τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Αυτό αποτελεί ένα θέατρο του παραλόγου, σε σχέση με τους συναδέλφους μηχανικούς που προσπαθούν να υποβάλλουν αιτήσεις για λογαριασμό πελατών τους, διότι η δουλειά του μηχανικού δεν κρίνεται ως προς την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά, αλλά τελικά κρίνεται από το ποιος μπορεί να λειτουργήσει πιο γρήγορα πάνω στο πληκτρολόγιο.

Θα καταγγείλουμε για ακόμη μια φορά τη διαδικασία και ως ΤΕΕ Μαγνησίας . Έχουμε ζητήσει να αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης και ένταξης των αιτήσεων στο «Εξοικονομώ» και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φαίνονται ως υπεύθυνοι οι συνάδελφοι μηχανικοί γι΄αυτή την αποτυχία διαχείρισης από πλευράς του υπουργείου, μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης όπως ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.


Πηγή: magnesianews.gr