Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του ΤΕΕ στη Λάρισα με 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020



Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου  (ΤΕΕ) στη Λάρισα. Το έργο χρηματοδοτείται με  2.458.227, 14 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.


 «Συγχρονίζουμε  τις πόλεις με την εποχή  μας και με ολοκληρωμένο σχέδιο αναβαθμίζουμε ενεργειακά  δημόσια  και δημοτικά κτίρια  σε όλη τη Θεσσαλία, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες   προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκο Παπαγεωργίου, τη διοίκηση του ΤΕΕ και τις  τεχνικές μας υπηρεσίες  προχωράμε στην ενεργειακή  αναβάθμιση του εμβληματικού κτιρίου του ΤΕΕ στη Λάρισα, στο οποίο δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση εκσυγχρονισμού του τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί. Το κτίριο στη νέα του μορφή  εκσυγχρονίζεται ως προς τη λειτουργία του, προσφέρει ποιοτικό περιβάλλον για εργαζόμενους και επισκέπτες- πολίτες, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και μειώνει το αποτύπωμα του άνθρακα στο περιβάλλον.  Το   πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων 54 κτιρίων σε όλη τη Θεσσαλία, με χρηματοδότηση 45,4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, βραβεύτηκε πρόσφατα στο διαγωνιστικό θεσμό  BEST CITY AWARDS 2020  που επιβραβεύει την καινοτομία και την ποιότητα ζωής στις πόλεις και έχει  επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.



Παρεμβάσεις

Το υφιστάμενο κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Ε, αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Α, με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του ΤΕΕ στη Λάρισα περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

-Εξωτερική θερμομόνωση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου.

-Θερμομόνωση εκτεθειμένων οροφών από την εσωτερική πλευρά.

-Θερμομόνωση δωμάτων - στεγών.

-Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής θερμικής απόδοσης.

-Ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης-κλιματισμού.

-Ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος φωτισμού.

-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.

-Ενεργειακή αναβάθμιση ανελκυστήρων.

Κύριος του έργου είναι  το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και δικαιούχος - φορέας υλοποίησης η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο  Προγραμματικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει οι δύο φορείς.



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr