Δημοπρατείται ο ποδηλατοδρόμος στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στην Καρδίτσα με 660.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου  «Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου», στην πόλη της Καρδίτσας, προϋπολογισμού 660.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλιας 2014-2020. Φορέας υλοποίησης και κύριος του έργου είναι ο Δήμος Καρδίτσας που προχωρά άμεσα στη διενέργεια του διαγωνισμού. Το έργο εντάσσεται στην εγκεκριμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρδίτσας με τίτλο «Καρδίτσα Πόλη για να ζεις» που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με συνολικό προϋπολογισμό 8,4 εκατ. ευρώ. 

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Καρδίτσας  Βασίλη Τσιάκο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, επεκτείνουμε  το δίκτυο ποδηλατόδρομων στην πόλη της Καρδίτσας και ενισχύουμε την ιδιαίτερη  φυσιογνωμία της πόλης  που έχει βραβευτεί για μια σειρά δράσεων σχετικά με το ποδήλατο» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Το νέο έργο στην Ηρώων Πολυτεχνείου,  βελτιώνει τη λειτουργικότητα της περιοχής παρέμβασης και  αναβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ μακροπρόθεσμα  έχει θετικές επιπτώσεις στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, στις συνθήκες κλιματικής αλλαγής και γενικότερα στις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.    

Η νέα διαμόρφωση της Ηρώων Πολυτεχνείου

Το έργο  αφορά στη διαμόρφωση των πεζοδρομίων και στη δημιουργία ποδηλατοδρόμου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και παραλλαγή του δικτύου φωτισμού για τη κατασκευή του ποδηλατοδρόμου και συγκεκριμένα:

- Διαμόρφωση  και  διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη δυτική πλευρά της οδού για την προσθήκη λωρίδας ποδηλάτου μονής κατεύθυνσης, πλάτους 1,50 μ., αντίθετης με την κίνηση του αυτοκινήτου, καθώς και προσθήκη προστατευτικής λωρίδας 0,75 μ. μεταξύ του ποδηλάτου και του αυτοκινήτου,η οποία περιλαμβάνει φύτευση, φωτισμό και αστικό εξοπλισμό. Προβλέπεται οριοθέτηση της λωρίδας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σε 3,25 μ. τουλάχιστον, καθώς και διαπλάτυνση στις διασταυρώσεις των πεζοδρομίων στην ανατολική πλευρά της Ηρώων Πολυτεχνείου με βύθιση της γωνίας για την διευκόλυνση πρόσβασης των ΑΜΕΑ.

- Διαμόρφωση  και  διαπλάτυνση πεζοδρομίων για τη δημιουργία διπλής κατεύθυνσης ποδηλατόδρομου στο τελευταίο Ο.Τ. της οδού Κουμουνδούρου πριν την οδό Θεσσαλιώτιδος.

- Διαμόρφωση με κατάλληλη οριζόντια (στάμπες ποδηλάτου) και κατακόρυφη σήμανση:

α) πεζοποδηλατόδρομου στον μικρό ανώνυμο δρόμο πριν την Θεσσαλιώτιδος και

β) μικτής χρήσης ποδηλάτων και μηχανοκίνητων οχημάτων σε όλη την οδό Φλωράκη.

Επίσης περιλαμβάνεται υπογείωση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου και στο τελευταίο Ο.Τ. της οδού Κουμουνδούρου, πριν την οδό Θεσσαλιώτιδος (Υπ 2).