Άννα Βαγενά: "Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα"



Σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κα Άννα Βαγενά επισημαίνει τα εξής:

«Χτες, 3/02/21, πραγματοποιήθηκε επιτέλους η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο την ενημέρωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, που εδώ και καιρό ζητούσε επίμονα ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών-μελών της επιτροπής για κρίσιμα ζητήματα, όπως τα «διπλά βιβλία» καταγραφής, το ανενημέρωτο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ, το «Μπέργκαμο» της Θεσσαλονίκης, τη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων κ.α.

Κατά την ενημέρωση αυτή, τα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκαν επιλεκτικά, με γνώμονα την υπεράσπιση των επιλογών της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Υπήρξε, όμως, μία εξαίρεση. Ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας είπε αυτολεξεί «Πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η επιδημία, αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι». Είπε δηλαδή ακριβώς το ίδιο που είπε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γνωστή ηλεκτρονική εφημερίδα. Η ίδια πρόταση του Αλέξη Τσίπρα υπερψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα πριν από λίγες μέρες στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ας θυμηθούμε, όμως, ότι στις 15/01/21 ο Κυριάκος Μητσοτάκης χλεύασε τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, καταχειροκροτούμενος μάλιστα από τους βουλευτές του, λέγοντας «Μας λέτε γιατί δεν παίρνετε τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες. Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο». Να, όμως, που χτες και ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας έμμεσα ομολόγησε στη Βουλή πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του τρίτου κύματος της πανδημίας, που δυστυχώς φαίνεται να είναι αναπόφευκτο. Χτες, ένα κορίτσι μόλις 16 χρόνων στη Θήβα έχασε τη ζωή του από κορονοϊό. Την ίδια μέρα που ο καθηγητής Τσιόδρας επιβεβαίωνε ότι τα παιδιά φυσικά και μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Τι κάνετε; Τι έχετε κάνει όλο αυτόν τον καιρό εκτός από το να υπερασπίζεστε επικοινωνιακά τις αποτυχημένες πρακτικές σας; Δεν ντρέπεστε που ακόμα λειτουργούν σχολεία με δύο παιδιά στο ίδιο θρανίο; Που ακόμα στοιβάζονται οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ; Που ανοίξατε ΜΕΘ με δωρεές και δεν έχετε προσλάβει προσωπικό για να λειτουργήσουν; Δεν σας στοιχειώνουν οι μέχρι χτες 5.877 θάνατοι, ανάμεσα σε αυτούς και του 16χρονου κοριτσιού;

Ξαναλέω, σκεφτείτε να είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα μας είχατε λοιδορήσει, αφού ήδη το κάνετε για κάθε εποικοδομητική πρόταση που καταθέτουμε και που εντέλει σας αφήνει εκτεθειμένους. Είδαμε τώρα που έχουμε πρωθυπουργό τον «Μωυσή» πόσο ασφαλείς και προστατευμένοι είμαστε».



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr