Εντυπωσιάζει το Νέο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΑΤΑ της Λάρισας (ΦΩΤΟ)


Μοναδικός στο είδος του, ο νέος εκθεσιακός χώρος στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα που για πρώτη φορά θα δουν οι επισκέπτες, όταν αρθούν τα μέτρα για την πανδημία.

Το νέο μουσείο στήθηκε και ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις μήνες, εν μέσω καραντίνας, και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα ανυπομονούν να ανοίξει τις πύλες του, όταν θα είναι ασφαλές, για να απολαύσει ο κόσμος τα σπουδαία εκθέματα που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα και τα οποία θα βάλουν τους επισκέπτες στο αεροπορικό πνεύμα.

Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φροντίδα, ο ίδιος ο εκθεσιακός χώρος έχει διαμορφωθεί σαν πραγματικό αεροπορικό καταφύγιο και παραπέμπει άμεσα στο τί γίνεται στα αλήθεια, όταν τα μαχητικά αεροπλάνα προσγειώνονται και ετοιμάζονται για την επόμενη επιχείρηση.

F 104 G Μουσείο ΑΤΑ Λάρισας

Το μαχητικό αεροπλάνο που δεσπόζει, στο τέλος του διαδρόμου, είναι ένα F 104 G, που αποσύρθηκε τη δεκαετία του ´90.

Πρόκειται, μάλιστα, για το μοναδικό μαχητικό στην Ελλάδα που εκτίθεται σε εσωτερικό χώρο.

Στην επίσκεψή μας μάθαμε ότι το F 104G, στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να ανέβει, αρχικά είχε σχεδιαστεί ως πύραυλος! Σαν αεροπλάνο ήταν το πρώτο που ξεπέρασε τη διπλάσια ταχύτητα του ήχου και πετούσε στην στρατόσφαιρα!!!

Οπλικά συστήματα αεροσκαφών, κινητήρες, φωτογραφικές μηχανές, συσκευές τηλεπικοινωνίας, όργανα, καθίσματα, στολές και παράσημα, αλλά και αυθεντικά αντίγραφα μαχητικών (μοντελισμός) πλαισιώνουν το νέο μουσείο που έχει στο επίκεντρό του την αεροπορική ιδέα και τους ανθρώπους της, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, στο μουσείο του ΑΤΑ Λάρισας, υπάρχει ένα ξεχωριστό σημείο αφιερωμένο στους πεσόντες αεροπόρους της Τακτικής Αεροπορίας που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος από το 1953 ως σήμερα.


Πηγή: ert.grΌλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr