Λάρισα: Φόβοι για μεγάλες ζημιές σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο δενδρωδών



Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας για τις συνέπειες του κύματος κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα.

Στη βόρεια Ελλάδα επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, που εκτιμάται ότι σίγουρα έχουν προκαλέσει ήδη ζημιά, όπως και στην Θεσσαλία.

Το μέγεθος αυτής και οι συνέπειες για τους αγρότες, θα φανούν το επόμενο διάστημα, ενώ η πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος από τη Λάρισα επεσήμανε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι έπεσε αρκετό χιόνι στην περιοχή, ανησυχία δεν υπάρχει τόσο για τα σιτηρά, όσο για τα δέντρα που αντέχουν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον έμπειρο συνεταιριστή στην Λάρισα η θερμοκρασία έφτασε έως και στους μείον τέσσερις, ενώ στον Τύρναβο ακόμα χαμηλότερα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για την παραγωγή σε αυτό το στάδιο, όμως πρέπει να υπάρξει συνολικά πρόνοια για αναθεώρηση του κανονισμού, δεδομένου ότι συμβαίνουν πολλά και συχνά άκαιρα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον αγρότη Νίκο Ντούλα από τον Τύρναβο έχει γίνει μεγάλη ζημιά σε νεκταρίνια και αμύγδαλα που τα δέντρα ήταν ανθισμένα, όπως επίσης και σε ελιές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον Τύρναβο η θερμοκρασία έχει πέσει έως και επτά βαθμούς ήδη υπό το μηδέν, ενώ αν κάνει αύριο ξαστεριά, ίσως πάει ακόμα παρακάτω.

Ο ίδιος ευελπιστεί τουλάχιστον να μην ξεραθούν οι ελιές, οπότε θα μιλάμε για τεράστια καταστροφή.


Πηγη: agrotypos.gr


Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu