Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας για την επερχόμενη κακοκαιρία Μήδεια: «Χρειάζεται επαγρύπνηση ετοιμότητα και συνεργασία -Το φαινόμενο είναι δυναμικό, επικίνδυνο και μεγάλης διάρκειας»


Υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας με τη συμμετοχή των 4 Αντιπεριφερειαρχών και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα, αφού προηγήθηκαν νωρίτερα το πρωί τα ΣΟΠΠ των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων για τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων εν οψει της κακοκαιρίας Μήδεια. 

«Χρειάζεται επαγρύπνηση, ετοιμότητα και συνεργασία, ώστε να προλάβουμε το φαινόμενο που σύμφωνα με τους  μετεωρολόγους αναμένεται να είναι επικίνδυνο, δυναμικό  και μεγάλης διάρκειας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. 

«Βασική  μας προτεραιότητα είναι να παραμείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες. 

Ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι έτοιμος,   με μηχανήματα σε όλα τα σημεία του οδικού δικτύου που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο χιονιού  και depot  μεταφόρτωσης αλατιού για τον γρήγορο ανεφοδιασμό των μηχανημάτων.  

Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους παραχωρησιούχους  της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και  της Ε-65, που έχουν την ευθύνη του εθνικού οδικού δικτύου, την Αστυνομία, το Στρατό, τη ΔΕΗ, την Πυροσβεστική, τα Νοσοκομεία  και τους Δήμους που έχουν  ειδοποιηθεί εγγράφως  να είναι καθ όλα έτοιμοι στους τομείς ευθύνης τους (καθαρισμός δημοτικών οδών, αλάτι, φιλοξενία αστέγων). Τα μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται ήδη στις επιλεγμένες θέσεις, οι υπηρεσίες μας έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία και  υπάρχει σχέδιο που εφαρμόζεται. Οι κτηνοτρόφοι έχουν ειδοποιηθεί να μεριμνήσουν  για επάρκεια ζωοτροφών και για τον αποχιονισμό των στεγάστρων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις είτε με αυτοκίνητο είτε πεζή,  να φροντίσουν για την  καλή λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης και θέρμανσης  στα σπίτια τους και να ακολουθούν  τις προβλεπόμενες οδηγίες αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τη διαρκή ροή ενημέρωσης που υπάρχει από όλους τους αρμόδιους φορείς» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Οδηγίες Αυτοπροστασίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των επικίνδυνων  καιρικών φαινομένων.