Ύποπτες μεθοδεύσεις με οσμή σκανδάλου και στο χώρο της Ελληνικής Μουσικής καταγγέλλουν τα Σωματεία των Δημιουργών



Για ύποπτες μεθοδεύσεις στον χώρο της Ελληνικής Μουσικής κάνουν λόγο ενωμένα τα Σωματεία των Ελλήνων Δημιουργων σε ανακοίνωσή τους. 

Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για την επωαση ενός ακόμα σκανδάλου που αφορά το Ελληνικό τραγούδι, με εμπλεκόμενους την Ελληνική Δικαιοσύνη, συγκεκριμμένο Οργανισμό αλλά και γνωστά-άγνωστα trol του διαδικτύου που εμφανίζονται με ψευδωνυμα και διασπειρουν Fake News. 

Στην ανακοίνωσή τους αναλυτικά αναφερουν:

"ΥΠΟΠΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ-ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ

Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης των σκανδάλων που ανέδειξαν οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων του ελληνικού metoo, οι  άνθρωποι του χώρου του τραγουδιού, σταθήκαμε δίπλα στα θύματα με δηλώσεις μας, τοποθετηθήκαμε υπέρ της κάθαρσης του χώρου της τέχνης.

Εκτός όμως από το συγκεκριμένο σκάνδαλο και την συνεχιζόμενη φτώχεια του κλάδου μας λόγω της πανδημίας και της ανύπαρκτης οικονομικής ή φορολογικής στήριξης, φοβούμαστε πως επωάζεται κι ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο που αφορά το ελληνικό τραγούδι.

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα διαδικτυακοί λογαριασμοί φιλικοί προς την «Αυτοδιαχείριση» γράφουν πανηγυρίζοντας πως η ΕΔΕΜ χάνει την άδειά της με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το περιεχόμενο της οποίας εμφανίζονται βέβαιοι.. Αν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει τελικά το περιεχόμενο που διακινούν γραπτά και ηλεκτρονικά τα παραπάνω προσκείμενα στην «Αυτοδιαχείριση» και εχθρικά στην ΕΔΕΜ μέσα, είναι προφανές ότι γεννάται ένα σοβαρό σκάνδαλο, το οποίο αφορά στην Δικαιοσύνη και το οποίο δεν μπορεί να μείνει χωρίς την οφειλόμενη απάντηση. Το σκάνδαλο αυτό θα εξηγεί πλήρως μεταξύ άλλων και την άρνηση της Αυτοδιαχείρισης να προχωρήσουμε σε  κοινή είσπραξη, και την υπονόμευσή  στην προσπάθεια συγχώνευσης των δύο Οργανισμών.

Δεν είναι όμως αυτό το μόνο θέμα. Στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» πριν μια εβδομάδα, διαβάσαμε δισέλιδη συνέντευξη της τοποτηρήτριας του ξένου οργανισμού CISAC εντός της Αυτοδιαχείρισης  κας Σταματούδη με τον τίτλο «Η σιδηρά κυρία των πνευματικών δικαιωμάτων». Θέλουμε να θυμίσουμε πως αν και  επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για συγχώνευση της Αυτοδιαχείρισης με την ΕΔΕΜ , η ίδια δεν εναντιώθηκε στην άρνηση της Αυτοδιαχείρισης να προωθήσει  τον απαιτούμενο από τον νόμο -αλλά και από την εντιμότητα και διαφάνεια που αυτονοήτως πρέπει να υπάρχει και στην περίπτωση αυτή- οικονομικό και φορολογικό έλεγχο του Οργανισμού που εκπροσωπεί.Με τον τρόπο αυτό ο Οργανισμός που εκπροσωπεί η κα Σταματούδη, δηλαδή η Αυτοδιαχείριση, υπονομεύει, την άμεση  ένωση σε  ενιαίο φορέα που η ίδια εμφανίζεται να εύχεται στην παραπάνω συνέντευξή της. Αν με ένωση βέβαια υπονοείται απορρόφηση της ΕΔΕΜ από την Αυτοδιαχείριση χωρίς έλεγχο και των δύο Οργανισμών και η ανάληψη από τους χιλιάδες δημιουργούς που εκπροσωπούνται από την ΕΔΕΜ των σημαντικών  κατά τα φαινόμενα -αλλιώς γιατί αρνείται τον έλεγχο που επιβάλλει και ο νόμος- οικονομικών της βαρών, κάτι τέτοιο είναι όπως καταλαβαίνει κανείς, απολύτως μη αποδεκτό και σκανδαλώδες.

Το λέμε λοιπόν δυνατά προς όλους και σε όλους τους τόνους. Αν οι Έλληνες δημιουργοί -που κυριολεκτικά φτύσαμε αίμα για να φτιάξουμε την ΕΔΕΜ ώστε να ελέγχουμε οι ίδιοι, μέσω του Οργανισμού που εμείς επιλέξαμε, τα δικαιώματά μας - συρθούμε, από οποιονδήποτε, σε μια κατάσταση αδιαφανή οικονομικά και ελεγχόμενη από συμφέροντα τρίτων, θα αναδείξουμε το σκάνδαλο και τις οικονομικές, πολιτικές και δικαστικές του διαστάσεις με κάθε τρόπο.

Δεν αναγνωρίζουμε κανένα πάτρονα -ξένο ή Έλληνα- στα συμφέροντα του χώρου μας. Είμαστε το ελληνικό τραγούδι και θέλουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και έλεγχο στα δικαιώματά μας. Αναγνωρίζουμε μόνο τον ελληνικό νόμο περί συγχωνεύσεων και οι διατάξεις αυτού ακριβώς του νόμου είναι ο μόνος δρόμος για την λύση του δράματος με την έντιμη και διαφανή συγχώνευση των δύο ΟΣΔ. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο και χειριστικό και η κυβέρνηση οφείλει, και έχει κάθε δυνατότητα να το αποτρέψει.

Η ΕΔΕΜ είναι υγιής και λειτουργεί σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανόνες. Αν η αναμενόμενη εδώ και μήνες απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει τελικά αναγκαία την έκδοση νέας άδειας ή την τροποποίηση της υπάρχουσας, πέρα από ο,τιδήποτε άλλο απαιτούμε να εκδοθεί αμέσως μια καινούργια, αφού δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μη λειτουργεί ο Οργανισμός που το ελληνικό τραγούδι επέλεξε και δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι Έλληνες δημιουργοί να υποκύψουν και να συρθούν στις μη σύννομες και από κάθε πλευρά ύποπτες μεθοδεύσεις. Θυμίζουμε ότι την άδεια που σήμερα νόμιμα διαθέτουμε την χορήγησε με ορθή της απόφαση η σημερινή κυβέρνηση. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να εξαναγκάσει, μέσω των νομίμων μηχανισμών που διαθέτει, την Αυτοδιαχείριση να παρουσιάσει αρμοδίως τα πλήρη οικονομικά της στοιχεία και να την προτρέψει να παύσει να υπονομεύει την ένωση των δύο Οργανισμών. 
Θέλουμε τέλος να καταστήσουμε σαφές προς κάθε όργανο της ελληνικής πολιτείας ότι θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, με πρώτο και κύριο την προσφυγή στην δικαιοσύνη, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας να επιλέγουμε εμείς και όχι άλλοι μέσω σκοτεινών μεθοδεύσεων το ποιος και πως θα μας εκπροσωπεί, αλλά και την επιβαλλόμενη και από τον νόμο ακεραιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Ο χώρος του πολιτισμού, ο δικός μας και δικός σας χώρος, πλήττεται σήμερα βάναυσα και όχι μόνο από τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά και από άλλες μεθοδεύσεις, όπως αυτές που καταγγέλλουμε σήμερα. Ως εδώ!

ΑΣΜΑ-ΜΕΤΡΟΝ-ΥΠΕΡΒΑΣΗ"


Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τους "διαδικτυακους λογαριασμούς" φιλικά προσκυμενους στον ΟΣΔ «Αυτοδιαχείριση» (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση), οι οποίοι διασπειρουν ανυπόστατες φήμες, αφορούν δύο άτομα, έναν ιδιοκτήτη Ραδιοφωνικού Σταθμού επαρχιακής πόλης της Βόρειας Ελλάδας και έναν ιδιοκτήτη ενός site χαμηλής επισκεψημοτητας της Νοτίου Ελλάδας (με παραπλανητικο όνομα που παραπέμπει σε γνωστή εφημερίδα), οι οποίοι εμφανίζονται με ψευδωνυμα προσπαθώντας, μάταια, να αποκρυψουν την ταυτότητα τους. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα άτομα έχουν ήδη κινηθεί νομικές ενέργειες από τους θιγομενους δημιουργούς. 


Για το θέμα ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής) απέστειλε προς όλα τα μέλη της σχετική ενημερωτική επιστολή του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Στην επιστολή αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

"Ενημερωτική Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με πολύ μεγάλο αγώνα και πολλά εμπόδια  δημιουργήσαμε όλοι μαζί την ΕΔΕΜ. Έναν στέρεο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής, χωρίς οικονομικά βάρη, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, με εξαιρετική διοίκηση και στελέχωση και με εξαντλητικό έλεγχο και διαφανείς διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος.

Με αίσθημα ευθύνης προς όλους, ως Διοικητικό Συμβούλιο εκφράσαμε ανοιχτά την πρόθεσή μας να δώσουμε ένα τέλος στην αντιπαλότητα στο χώρο μας, την οποία άλλωστε ουδέποτε επιδιώξαμε και να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε την ένωση των δύο ΟΣΔ με τα «εργαλεία» που μας δίνει το νομικό μας πλαίσιο. Οι περισσότερες χώρες – πόσο μάλλον μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα -δεν αντέχουν την δραστηριοποίηση πολλών ΟΣΔ στην ίδια κατηγορία δικαιωμάτων.

Έχοντας, ως γνώμονα, το συμφέρον των δικαιούχων αλλά και της αγοράς της συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής γενικά,  μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Αυτοδιαχείριση, στις 9/10/2020 καταλήξαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα,  έχοντας κάνει πλήθος παραχωρήσεων,  για χάρη της ένωσης. Μετά λύπης μας όμως το ΔΣ της Αυτοδιαχείρισης δεν ψήφισε το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο είχε καταλήξει  η  Διαπραγματευτική και Γνωμοδοτική  Ομάδα Εργασίας και των δύο ΟΣΔ,  παρά το γεγονός ότι σ’ αυτήν συμμετείχαν επιλεγμένα  πρόσωπα και από τους δύο ΟΣΔ, μεταξύ των οποίων και οι  Πρόεδροι,  οι  Γενικές Διευθύντριες  και Νομικοί Σύμβουλοι.

Υπερβήκαμε σειρά δικαστικών ενεργειών εναντίον της ΕΔΕΜ, ακόμα και αυτής κατά της άδειας λειτουργίας της και ως Δ.Σ. επιμείναμε στο αυτονόητο: να επανέλθουμε στις συνομιλίες για χάρη τόσο των μελών – δικαιούχων μας, όσο και εν γένει του πληγέντος πνευματικού δικαιώματος έργων μουσικής στην Ελλάδα.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2021, ζητήσαμε εκ νέου συνάντηση από το Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης και τους αποστείλαμε ξανά το από 09/10/2020 σχέδιο της ομάδας διαπραγμάτευσης, προκειμένου να το επανεξετάσουν και να το ψηφίσουν, έστω και εκ των υστέρων.   Προτείναμε δε  αλλαγές που θα διευκόλυναν, ακόμα περισσότερο,  την άμεση έναρξη των διαδικασιών της ένωσης.  Για άλλη μια φορά η προσπάθειά μας κατέληξε  σε αδιέξοδο. Βασική αιτία του αδιεξόδου ήταν και παραμένει   η αδικαιολόγητη και διαρκής άρνηση του Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης να γίνει το αυτονόητο που επιτάσσει η λογική και ο νόμος, δηλαδή και στους δύο ΟΣΔ, πλήρης οικονομικός, φορολογικός και νομικός έλεγχος, όπως αυτό προβλέπεται από τον νόμο περί συγχωνεύσεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η στάση αυτή της Αυτοδιαχείρισης δεν μας αφήνει περιθώρια. Η υποχρέωση που έχουμε ως Δ.Σ. απέναντί σας είναι να επιμένουμε στην ένωση των δύο ΟΣΔ, διασφαλίζοντας ωστόσο τα συμφέροντά σας.  Θεωρούμε ανεξήγητη την επιμονή του Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης για μη διενέργεια ελέγχου, και τούτο όχι μόνο επειδή το επιβάλλει ο νόμος – άρα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά- αλλά και επειδή δεν μπορούμε να σας αφήσουμε έκθετους στο ενδεχόμενο να βρεθείτε τόσο εσείς, όσο και η ΕΔΕΜ, με φορολογικά χρέη, αποπληρωμές δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, αφανή οικονομικά βάρη ή/και αγωγικές αξιώσεις που τυχόν προκύψουν.

Λυπούμεθα ειλικρινά για το γεγονός πως για μια ακόμα  φορά η Αυτοδιαχείριση δυναμιτίζει  τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που είναι αναγκαία για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών έργων μουσικής.

Και είναι απορίας άξιο βέβαια,  το πώς  είναι δυνατόν  να διατείνεται κάποιος ότι επιθυμεί την ένωση και να αρνείται την κοινή είσπραξη και τον έλεγχο των οικονομικών του στοιχείων.

Τέτοιου είδους στρατηγικές είναι βλαπτικές για τα συμφέροντα όλων των δημιουργών και των δικαιωμάτων τους.

Τακτικές, όπως αυτές που ζούμε τον τελευταίο μήνα, οι οποίες επιχειρούν να δυναμιτίσουν και να βλάψουν δημόσια την εικόνα της ΕΔΕΜ, με ψευδείς πληροφορίες περί δήθεν γνώσης ανέκδοτης μέχρι σήμερα δικαστικής απόφασης του ΣΤΕ, η οποία «δικαιώνει» τις  δικαστικές ενέργειες κατά της ΕΔΕΜ και «ανακαλεί» την άδεια λειτουργία της, πέρα από τα αυτονόητα ερωτήματα που δημιουργούν σε κάθε κοινό νου περί της παραβίασης του απορρήτου  των δικαστικών διασκέψεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας από τους κύκλους του ενός διαδίκου, μας υποχρεώνουν  να δηλώσουμε πολύ έντονα και ηχηρά τα εξής:

Ακόμη και αν η απόφαση του ΣτΕ οδηγήσει στην ανάγκη έκδοσης νέας άδειας λειτουργίας ή τροποποίησης της υπάρχουσας, με αναπομπή του θέματος στην διοίκηση για τυχόν διορθωτικές – συμπληρωματικές ενέργειες, η ΕΔΕΜ  θα  αποκτήσει ξανά την άδειά λειτουργίας της,  εντός μικρού χρονικού διαστήματος και θα συνεχίσει το έργο της, ως ένας  υγιής οργανισμός συλλογικής διαχείρισης με άριστη λειτουργία, ο οποίος δεν φοβάται τους ελέγχους και  αντιλαμβάνεται ότι ο πόλεμος αυτός βλάπτει όχι μόνο τους δημιουργούς αλλά και ολόκληρη την αγορά συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής.

Η ΕΔΕΜ δεν χρησιμοποιεί και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει παρελκυστικές τακτικές. Εμμένει πεισματικά στην ένωση, γιατί γνωρίζει ότι οτιδήποτε διαφορετικό αποστερεί την αμοιβή των δικαιωμάτων έργων μουσικής από χιλιάδες δημιουργούς/δικαιούχους και τις οικογένειές τους. Γνωρίζει ότι τέτοιου είδους στρατηγικές ανταγωνισμού που διχάζουν, αντί να ενώνουν τους δημιουργούς, είναι καταστροφικές για όλους τους εμπλεκόμενους και όποιος προτρέπει – παρακινεί ή και υποκινεί αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι στρατηγικής είναι απολύτως υπεύθυνος.

Το Δ.Σ. και η Διοίκηση της ΕΔΕΜ καλούν την Αυτοδιαχείριση να αλλάξει πορεία, ώστε να προωθηθεί η  ταχύτατη συγχώνευση των δύο  Οργανισμών κάτω από  ένα  φορέα συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος θα λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία, εντιμότητα και πλήρη σεβασμό των προϋποθέσεων που θέτει απαρέγκλιτα ο νόμος. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι καταστροφική για τη συλλογική διαχείριση έργων μουσικής στην Ελλάδα και για τα εισοδήματα των χιλιάδων δημιουργών- δικαιούχων και των οικογενειών τους.

Ως ΕΔΕΜ  είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε με αξιοπρέπεια και με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματα των δημιουργών.

Με αυτές τις Αρχές ξεκινήσαμε, αυτές τις αρχές υπερασπίζουμε και με αυτές τις αρχές οφείλουμε να πορευτούμε.

Γιατί η ΕΔΕΜ έχει μόνο Μέλλον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΜ
22 Φεβρουαρίου 2021"




Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr