Σε ετοιμότητα ο Δήμος Λαρισαίων για τη "Μήδεια"


Προετοιμασίες στο Δήμο Λαρισαίων για την «Μήδεια»

  • Σε ετοιμότητα  εξοπλισμός και προσωπικό του Δήμου καθώς και ιδιωτικά μηχανήματα - Στις εγκαταστάσεις  των μηχανημάτων ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης

  • Ανοικτές κοινωνικές δομές για τους αστέγους και συγκρότηση ομάδας παροχής βοήθειας στο δρόμο (street work)

  • Tα τηλέφωνα επικοινωνίας για κάθε περίσταση 


Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το Αυτοτελές τμήμα  Πολιτικής Προστασίας και όλος ο μηχανισμός του δήμου Λαρισαίων,  προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα που προκαλέσει η αναμενόμενη κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τη σημαντική  πτώση της θερμοκρασίας και τον παγετό. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για την περιοχή της Λάρισας, η κακοκαιρία θα αρχίσει το Σάββατο με βροχές η χιονόνερο και από τις βραδυνές ώρες του Σαββάτου αναμένεται να ξεκινήσει χιονόπτωση που θα συνεχιστεί και την Κυριακή. 


Παράλληλα, απο τη Δευτέρα αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και συνθήκες παγετού. 

Ηδη στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ενώ στελέχη του Δήμου πραγματοποίησαν έλεγχο και επιθεώρηση του εξοπλισμού. Μεγάλο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού και εργαζομένων του Δήμου Λαρισαίων βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται μηχανήματα και προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών. Στις εγκαταστάσεις του Δήμου, υπάρχει και μεγάλη επάρκεια σε αλάτι. Σημειώνεται επίσης ότι ο Δήμος θα τοποθετήσει αλάτι σε σημεία στην πόλη για ιδιωτική χρήση από τους πολίτες. Τα ακριβή σημεία θα ανακοινωθούν το Σάββατο. 


Επίσης, σήμερα Παρασκευή διατέθηκαν ποσότητες αλατιού σε σχολικά συγκροτήματα, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δόθηκαν κατευθύνσεις στις Διευθύνσεις των σχολείων για σταθερή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

Για ζητήματα που αφορούν στην επικοινωνία για ζητήματα της κακοκαιρίας οι πολίτες, από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά  μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2413 500216 και 2410 623526 (24ωρη βάση)


Σε ετοιμότητα και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες – Συγκρότηση ομάδαε παροχής βοήθειας στον δρόμο (street work)

Κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση – παγετός) ο Δήμος Λαρισαίων, στα πλαίσια μιας σειράς δράσεων που εφαρμόζει προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση των αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, έχει δημιουργήσει εξωτερικές ομάδες για παροχή βοήθειας στο δρόμο (street work). 

Οι ομάδες αυτές παρέχουν φαγητό, κουβέρτες και υπνόσακους σε όσους έχουν ανάγκη καθώς και πληροφορίες για το που μπορούν να διανυκτερεύσουν. Απαρτίζονται από ειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές) και βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου, καθώς και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, για τον έγκαιρο εντοπισμό αστέγων.

Οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή: 6970 236181 (24ωρη λειτουργία).

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, για την προστασία των αστέγων, στο Δήμο Λαρισαίων θα λειτουργούν καθημερινά:


1. ΔΟΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ

τηλ. 2410680243

Η δομή θα λειτουργεί καθημερινά επί 24ωρου βάσεως

2. Γ΄ ΚΑΠΗ

23ης Οκτωβρίου & Ηρώων Πολυτεχνείου, 2410233430 - 2410266576

Η δομή θα λειτουργεί καθημερινά επί 24ωρου βάσεως

3. Δ΄ ΚΑΠΗ

Αχιλλέως 26, Ανθούπολη, 2410610468

Η δομή θα λειτουργεί καθημερινά από 8:00π.μ. έως 8:00μ.μ.


Γενικές συστάσεις για την κακοκαιρία

  • Οι πολίτες θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις στους στις απολύτως απαραίτητες 

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου από τα Δελτία Καιρού της Ε.Μ.Υ. και την Τροχαία

  • Να έχουν στο όχημά απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα. Επίσης καλό θα ήταν να είναι εφοδιασμένοι με φακό

  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι απολύτως αναγκαίο, και κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

  • Οι ηλικιωμένοι καλό είναι να αποφεύγουν εντελώς τις μετακινήσεις



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr