Πατάτες ογκρατέν με γιαούρτι


Υλικά:
  • 1.300 - 1½ κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
  • 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 850 γρ. γάλα φρέσκο
  • 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • ελαιόλαδο για να αλείψουμε το σκεύος

Εκτέλεση:
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κατά μήκος, σε όσο το δυνατόν λεπτότερες φέτες. 
  • Ιδανικά, τις κόβουμε σαν τσιπς, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε το ειδικό εργαλείο κοπής που λέγεται μαντολίνο.
  • Λαδώνουμε ένα πυρέξ, μεγέθους περίπου 35x30 εκ., ή 8 ατομικά πυρίμαχα μπολ, στρώνουμε φετούλες πατάτες, τη μία δίπλα στην άλλη, με την ίδια φορά, φροντίζοντας να μην αφήνουμε κενά μεταξύ τους και καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του σκεύους. 
  • Συνεχίζουμε απλώνοντας μια δεύτερη στρώση από πατάτες, αλλά αυτήν τη φορά τις βάζουμε σε αντίθετη φορά από τις προηγούμενες. 
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι, το γάλα, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και την παρμεζάνα. 
  • Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα και τις ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. 
  • Ανασηκώνουμε λίγο μία πατάτα για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά και, αν χρειαστεί, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.

Καλή σας όρεξη...
ΧΕΛΛΑΔΑ


Περισσότερες συνταγές Μαγειρικής - Ζαχαροπλαστικης στο www.EllinonGeuseis.eu


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr