Ρεκόρ εισαγωγών καλαμποκιού τον Φλεβάρη - Σε σιτάρι και ρύζι στρέφονται οι μονάδες



Οι υψηλές τιμές του καλαμποκιού ανεβάζουν τη ζήτηση επίσης για σιτάρι και ρύζι που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές.

Ρεκόρ εισαγωγών καλαμποκιού αναμένει για τον Φεβρουάριο του 2021, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) παγκοσμίως. Μάλιστα προβλέπει ότι θα ανέλθουν σε... 24 εκατομμύρια τόνους τον Φεβρυοάριο, στα υψηλότερα επίπεδα δηλαδή για την περίοδο 2020-2021, ως αποτέλεσμα της ζήτησης της Κίνας για ζωοτροφές, μετά την επανάκαμψη των χοιροτροφικών μονάδων από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το USDA, οι υψηλές τρέχουσες τιμές στο καλαμπόκι, οδηγούν σε χρήση - ρεκόρ και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι το σιτάρι και το ρύζι, τα οποία χρησιμοποιούνται και ως προϊόντα διατροφής.

Η χρήση σιταριού που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, δηλαδή ζωοτροφικού και προϊόν υπολειμμάτων, λέει το USDA, στην Κίνα την περίοδο 2020-21, προβλέπεται να ανέλθει σε 30 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 10 εκατ. τόνους παραπάνω από το προηγούμενο έτος.

Οι υψηλές εγχώριες τιμές του καλαμποκιού συνέδραμαν στην αύξηση σε αυτό το ρεκόρ με περισσότερους από 12 εκατ. τόνους να πωλούνται μόνο μέσα στον Ιανουάριο. Από τον Δεκέμβριο, στην Κίνα, οι τιμές του εγχώριου σίτου ήταν χαμηλότερες από το καλαμπόκι για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 6 ετών.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές σιταριού στην Κίνα αυξάνουν για έκτο συνεχόμενο μήνα και προβλέπεται πως θα ανέλθουν σε 10 εκατ. τόνους, καταγράφοντας υψηλά 25ετίας. Αν και οι περισσότερες εισαγωγές σιταριού στην Κίνα, επισημαίνει το USDA, προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, οι σχετικά χαμηλές τιμές εισαγωγής σε σύγκριση με τις εγχώριες τιμές καλαμποκιού της Κίνας καθιστούν το σιτάρι ελκυστικό για χρήση σε ζωοτροφές στη νότια περιοχή της Κίνας. Παράλληλα, όπως επισημαίνει το USDA, αν και το ρύζι δεν χρησιμοποιείται ευρέως ως ζωοτροφή λόγω της υψηλότερης τιμής του, ορισμένοι μύλοι ζωοτροφών στην Κίνα αρχίζουν επίσης να το χρησιμοποιούν σε μερίδες ζωοτροφών.

Στην Ελλάδα τώρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, που εδώ και μήνες προέβλεψε την κούρσα ανόδου στο καλαμπόκι και στα υπόλοιπα σιτηρά, οι τιμές στο καλαμπόκι, που όμως βρίσκεται τώρα στα χέρια εμπόρων και λιγότερο των παραγωγών, οι τιμές έχουν ξεφύγει, περνώντας τα 24-25 λεπτά το κιλό, γεγονός που φέρνει σε αδιέξοδο τις κτηνοτροφικές μονάδες.


Πηγη: agrotypos.gr
ΧΕΛΛΑΔΑ



Η Ενημέρωση για τους Αγρότες - Κτηνοτρόφους στο www.AgroNews365.eu


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr