Χρ. Τριαντόπουλος: Νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών για την κρατική αρωγή μετά από θεομηνίες


Αναρτήθηκε χθες, Δευτέρα, για δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την κρατική αρωγή μετά θεομηνίες και φυσικές καταστροφές. Η νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου αποσκοπεί στη δημιουργία ταχύτερων και αποτελεσματικότερων διαδικασιών αποκατάστασης ζημιών και στήριξης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, αλλά και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων. «Η κλιματική αλλαγή είναι, δυστυχώς, γεγονός και εκδηλώνεται με συχνά και βίαια φυσικά φαινόμενα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα τμήματα της επικράτειας», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Απέναντι σε αυτές τις νέες προκλήσεις, δεν είναι δυνατόν να αρκεστούμε στο υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στη στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι πρόσφατα (οπότε και αρχίσαμε να κάνουμε τις πρώτες παρεμβάσεις μας), οι αποζημιώσεις καθυστερούσαν δύο με τρία χρόνια -ίσως και περισσότερο- έπειτα από το πλήγμα μιας θεομηνίας», αναφέρει ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης στις περιοχές που επλήγησαν από τον Ιανό, αλλά και σε περιοχές που επλήγησαν από άλλες φυσικές καταστροφές, όπως η Σάμος και ο Έβρος.

Ο ίδιος προσθέτει: «Μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού, και έπειτα από ξεκάθαρη κατεύθυνση που δόθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κληθήκαμε να επιταχύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης. Με την καθοδήγηση του Υπουργού Οικονομικών και σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, το καταφέραμε. Αυτή την εμπειρία φιλοδοξεί το Υπουργείο Οικονομικών να την αποτυπώσει και σε ένα ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό εμπεριέχεται στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία». Ο κ. Τριαντόπουλος συνοψίζει τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία, όσον αφορά την κρατική αρωγή σε φυσικές καταστροφές, σε έξι βασικούς άξονες:

«Πρώτον, θεσπίζεται η Εθνική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και αρμόδιων υπουργείων, η οποία τελεί υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, για το συντονισμό και τη διασφάλιση σε εθνικό επίπεδο της υλοποίησης του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή. 

Δεύτερον, σε συνέχεια και των πρόσφατων παρεμβάσεων έπειτα από το πλήγμα του Ιανού, αναδιαμορφώνεται ο μηχανισμός επιχορήγησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, να διασφαλιστεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, να επιτευχθεί ο συντονισμός στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και να επεκταθεί το πλαίσιο στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τρίτον, διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων για αποζημίωση λόγω ζημιών από θεομηνία, με την ένταξη τόσο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όσο και των αγροτών ειδικού καθεστώτος, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τη βαρύτητα που έχουν οι αγροτικές εργασίες στο εισόδημα της κάθε κατηγορίας.

Τέταρτον, ψηφιοποιείται η διαδικασία με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής, η οποία θα καθιστά τη διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης γρήγορη, αποτελεσματική, με δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων και των σχετικών δηλώσεων.

Πέμπτο, παρέχονται κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση, μέσω σχετικής διάταξης που προβλέπει τη δυνατότητα οι πληγείσες επιχειρήσεις να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον της αποζημίωσης που προβλέπεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους.

Έκτο, τέλος, διαμορφώνονται οι συνθήκες για την κινητοποίηση της κοινωνίας με τη σύσταση Ταμείου Κρατικής Αρωγής, το οποίο με αυστηρούς κανόνες λογοδοσίας και με διαφανείς κανόνες λειτουργίας θα συγκεντρώνει εισφορές ιδιωτών για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Δεύτερη πηγή χρηματοδότησης για το Ταμείο θα είναι τα ποσά που εισπράττονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από ενισχύσεις κρατικής αρωγής. 

Με αυτή τη σειρά παρεμβάσεων, το κράτος συνδράμει ταχύτερα τους πολίτες ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν, αποκαθιστά το αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης και ως εκ τούτου αναβαθμίζει και το κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας, δηλαδή την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και την κοινωνία».

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, στις 15.00 και είναι προσβάσιμη στο http://www.opengov.gr/minfin/?p=10190.



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr