Μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά στον Αλμυρό εκπονεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση της μελέτης «Οριοθέτηση και διευθέτηση χείμαρρου Ξηριά Αλμυρού σε μήκος 2χλμ εκατέρωθεν της γέφυρας του επαρχιακού οδικού δικτύου (1300μ ανάντι και 700μ κατάντι). Η μελέτη είναι συνολικού προϋπολογισμού 49.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Υπογράψαμε τη σύμβαση μιας σημαντικής μελέτης που θα μας οδηγήσει στα αναγκαία και χρήσιμα  έργα που αναμένεται να προστατεύσουν την πόλη του Αλμυρού από πλημμυρικά φαινόμενα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησλίας και Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις τεχνικές υπηρεσίες, επενδύουμε στην πρόληψη και ενισχύουμε την αντιπλημμυρική «θωράκιση»  περιοχών της Μαγνησίας. Παράλληλα τα έργα δημιουργούν μόχλευση στην τοπική πραγματική οικονομία και συντηρούν θέσεις εργασίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη

Το αντικείμενο της σύμβασης συγκεκριμένα είναι:

-Ο έλεγχος ανομοιόμορφης ροής του χειμάρρου Ξηριά Αλμυρού σε συνολικό μήκος 2000 μ., 700 μέτρα κατάντη της υφιστάμενης γέφυρας στο νοτιοανατολικό όριο της πόλης του Αλμυρού και 1300 μ. ανάντη της Γέφυρας.
-Ο προσδιορισμός του εύρους κατάληψης της γραμμής πλημμύρας οριζοντιογραφικά, σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση.
-Ο προσδιορισμός του απαιτούμενου ύψους των τεχνικών διευθέτησης προκειμένου να θωρακιστεί η πόλη του Αλμυρού και παρόχθια περιοχή στο μήκος των 2 χλμ. απέναντι στον κίνδυνο πλημμύρας
-Ο σχεδιασμός της μηκοτομής του χειμάρρου με τα έργα διευθέτησης στο απαραίτητο μήκος της επέμβασης.
- Οι διατομές των απαιτούμενων επεμβάσεων σε όλο το προβλεπόμενο μήκος έργων διευθέτησης
- Η τυπική διατομή των προτεινόμενων έργων διευθέτησης
- Η στατική επίλυση των προτεινόμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας
- Η έκδοση ΦΕΚ για τη μελέτη οριοθέτησης του χειμάρρου Ξηριά στο μήκος των 2 χλμ. που περιγράφεται παραπάνω.