Πρόγραμμα ελέγχου λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας


Σε φάση πλήρους ανάπτυξης εισέρχεται πλέον το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της αντοχής στα αντιβιοτικά, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Σε πρώτη φάση, στο πενταετές πρόγραμμα εντάσσονται δέκα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, στα οποία θα υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού λοιμώξεων με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος εκτός από την ενδυνάμωση του προσωπικού είναι η σταδιακή ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος παρακολούθησης των λοιμώξεων και η εκπαίδευση των εργαζομένων του ΕΣΥ.

Το πρώτο βήμα έγινε πριν από περίπου 20 ημέρες με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Eκβασης Νοσημάτων – CLEO, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης για την ένταξη στο πρόγραμμα των νοσοκομείων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», «Αγία Σοφία», «Ευαγγελισμός», «Αγιος Σάββας», Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και των Πανεπιστημιακών Αττικόν, Αλεξανδρούπολης, Ρίου, Λάρισας και Ηρακλείου Κρήτης, τα οποία επιλέχθηκαν με κριτήρια όπως η δυναμικότητα κλινών, η βαρύτητα των περιστατικών που νοσηλεύουν, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τα ογκολογικά και χειρουργικά τμήματα που διαθέτουν και η γεωγραφική τους θέση.

Τα παραπάνω νοσοκομεία θα ενισχυθούν με πρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά εκπαιδευμένο στον έλεγχο των λοιμώξεων, με στόχο να υπάρχει αναλογία ενός νοσηλευτή λοιμώξεων ανά 250 κλίνες, όπως άλλωστε ορίζουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Κατά το πρώτο έτος υλοποίησης του προγράμματος, εκτός από διοικητικά και οργανωτικά θέματα (εκπαιδεύσεις, προσλήψεις νοσηλευτών, μνημόνια συνεργασίας με νοσοκομεία κ.ά.), θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού συστήματος καταγραφής για την επιτήρηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, καθώς και ο σχεδιασμός του εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος για τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Ειδικά για το σύστημα καταγραφής, δρομολογούνται η συλλογή δεδομένων από τους νοσηλευτές λοιμώξεων, η καταχώριση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων στο σύστημα, ο έλεγχος ποιότητας των δεδομένων, η ανάλυσή τους, αλλά και η δημιουργία εκθέσεων προς τα νοσοκομεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, πλην του ΟΔΙΠΥ και του CLEO, συνεργάζονται το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων και το ΕΚΠΑ.

Οπως ανέφερε ο επιστημονικός διευθυντής του CLEO, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, το πρόγραμμα «ενώνει για πρώτη φορά τις δυνάμεις όλων των εμπλεκομένων –της πολιτικής ηγεσίας, δημόσιων οργανισμών, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματιών υγείας– σε μια ισχυρή συμμαχία για την καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, που παραμένουν σοβαρότατες απειλές για το ελληνικό σύστημα υγείας, ακόμη και εν μέσω της πρωτοφανούς κατάστασης της πανδημίας, που όλοι βιώνουμε».


Πηγη: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr