Αποζημίωση ενοικίου: "Κληρώνει" για 264.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών - «Φύλλο και φτερό» οι δηλώσεις Covid-19


«Κληρώνει» έως το τέλος της εβδομάδας το ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν αποζημίωση ενοικίου και ποιοι όχι, από εκείνους που ακόμα δεν έχουν δει ούτε ευρώ κρατικής ενίσχυσης: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κλείνει σήμερα τους φακέλους 264.000 περιπτώσεων τις οποίες και εξέτασε εξονυχιστικά για να καταλήξει εάν είναι δικαιούχοι ή όχι αποζημιώσεων ή συμψηφισμών.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που από τον περασμένο Μάρτιο αν και έχουν υποβάλει αιτήσεις για κρατική ενίσχυση και οι ενοικιαστές τους δηλώνουν πληττόμενοι οι ίδιοι ακόμη δεν έχουν δει ούτε συμψηφισμούς ούτε αποζημιώσεις: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «τρέχει» διαδικασία επανεξέτασης και εκ νέου επεξεργασίας των Δηλώσεων COVID Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες τροποποιήσεις των σχετικών αποφάσεων έχουν προκύψει, με την σχετική «έρευνα» να κλείνει σήμερα.

Τι θα γίνει με τους 264.000 «ανοιχτούς» φακέλους
Από την στιγμή που η ΑΑΔΕ έχει τα αποτελέσματα για κάθε περίπτωση ξεχωριστά στα χέρια της θα προχωρήσει σε δύο κινήσεις:

  • Για όσους αποδειχτεί ότι τελικά ήταν δικαιούχοι κάποιας αποζημίωσης από το Κράτος θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, μέσα στον τρέχοντα μήνα.
  • Για εκείνους τους ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID αλλά βάσει της «έρευνας» της Εφορίας δεν έχουν δικαίωμα σε αποζημίωση, θα αποσταλεί από την ΑΑΔΕ ενημέρωση σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωσή τους.
    Είτε λοιπόν από λάθη των ίδιων των ιδιοκτητών ακινήτων, είτε από ατέλειες της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή επειδή κάποιοι ενοικιαστές επιχείρησαν να «ξεγελάσουν» τους εκμισθωτές δηλώνοντας πληττόμενοι ενώ δεν ήταν, χιλιάδες πολίτες είδαν τα εισοδήματα τους από ενοίκια να «κουρεύονται», αλλά το Κράτος να μην τους αποζημιώνει!

    Για ποιους λόγους απορρίφθηκαν αιτήσεις για αποζημιώσεις
    Ποιοι λοιπόν ήταν συγκεκριμένα οι λόγοι που ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν υποβάλει πάνω από 260.000 δηλώσεις covid 19, δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα πει.. συμψηφισμός και αποζημιώσεις;
  • Σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά του κανονικού ενοικίου, τα οποία αναγράφονταν στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και τα ποσά των ενοικίων που αναγράφονταν στις δηλώσεις COVID διέφεραν ελάχιστα, που όταν όμως αρκετά για να προκαλέσουν ασυμφωνία κατά τη διασταύρωση των στοιχείων και να οδηγήσουν εν τέλει στην μη εκκαθάριση των δηλώσεων COVID.
  • Χιλιάδες ιδιοκτήτες έμπλεξαν με τις στρογγυλοποιήσεις. Η νομοθεσία προβλέπει ότι η μείωση πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%, αλλά αν στη δήλωση που υποβλήθηκε η μείωση ήταν 39,99%, η αίτηση απορρίπτεται.
  • Το ζήτημα με το ποσοστό μείωσης διευρύνθηκε με τον συνυπολογισμό και του χαρτοσήμου, με αποτέλεσμα τα ποσοστά των μειώσεων να βγαίνουν διαφορετικά και μικρότερα του 40%.

Οι... «αρρυθμίες» της πλατφόρμας

  • Η εφαρμογή δεν «βλέπει» και τον/τη σύζυγο του μισθωτή κατοικίας, όταν σε αναστολή τελεί ο πρώτος/η.
  • Η εφαρμογή δεν «βλέπει» το είδος της κάθε μίσθωσης, πέραν του ΑΦΜ του μισθωτή.
  • Η εφαρμογή δεν «βλέπει» την έδρα αλλά και το υποκατάστημα της κλειστής/πληττόμενης επιχείρησης και δεν αναγράφει το ορθό ποσοστό μείωσης (100% ή 40%).

Τα «λάθη» των ίδιων των ιδιοκτητών

  • Αρκετοί ιδιοκτήτες έχασαν τις αρχικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων Covid των πρώτων μηνών των μειώσεων.
  • Ιδιοκτήτες δήλωσαν λανθασμένα τη χρήση του μισθωμένου ακινήτου τους.
  • Αρκετοί ιδιοκτήτες δεν είχαν υποβάλει προηγουμένως δήλωση πληροφοριακών στοιχείων ότι η μίσθωση είναι ενεργή.
  • Υποβλήθηκαν δηλώσεις για ακίνητα, για τα οποία είχε δηλωθεί, νωρίτερα, λύση της μίσθωσης, δηλαδή ήταν ξενοίκιαστα.
  • Εντοπίστηκαν διαφορές στο εμβαδόν των ακινήτων μεταξύ των δηλώσεων Ε9 που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet και εκείνων που δηλώνονται στις δηλώσεις Covid-19.
  • Εντοπίζονται διαφορές στο ύψος του ονομαστικού ενοικίου, που δηλώνουν ο ιδιοκτήτης και ενοικιαστής, αλλά και διαφορά σε σχέση με το ύψος του ενοικίου που έχει δηλωθεί στην Εφορία, με την υποβολή του μισθωτηρίου.

Το «μπέρδεμα» με τους ενοικιαστές

  • Κατά την υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων, οι ενοικιαστές τους ήταν μεν εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά δηλώθηκαν αναδρομικά από τους εργοδότες τους ως τελούντες σε αναστολή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενημερώσουν με πολύμηνη καθυστέρηση τους ιδιοκτήτες τους ότι δικαιούνται μείωση του μισθώματος, την οποία τους επέβαλαν αναγκαστικά με παρακράτηση από τα επόμενα μισθώματα, αλλά στο μεταξύ η προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες αυτούς είχε εκπνεύσει.
  • Απορρίφθηκαν δηλώσεις επειδή οι ενοικιαστές δεν είχαν γνωστοποιήσει ότι είχαν παραχωρήσει τη χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου τους σε τρίτους, συμβατικά ή και μη.
  • Οι ενοικιαστές είχαν δηλώσει ότι ενοικίαζαν τα ακίνητα για επαγγελματική χρήση, αλλά οι ίδιοι δεν ήταν επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Ενοικιαστές, ενώ ήταν νομικά πρόσωπα, ενοικίαζαν τα ακίνητα ως κατοικίες.
  • Οι ενοικιαστές δεν ήταν επιχειρηματίες ή μισθωτοί και πληττόμενοι οικονομικά από την πανδημία.

Καθυστερήσεις υπάρχουν και σε επίπεδο διασταυρώσεων, κυρίως στις περιπτώσεις που πολλοί διαφορετικοί εκμισθωτές κάνουν δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο.

Πότε εξοφλείται η αποζημίωση Ιανουαρίου

Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τα «κουρεμένα» ή τα... καθόλου ενοίκια μηνός Ιανουαρίου και να λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν, λήγει στις 10 Μαρτίου. Η πρώτη πληρωμή για τα μισθώματα Ιανουαρίου αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.


Πηγη: enikonomia.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr