«Κλείνει» το νέο «πακέτο» μέτρων στήριξης: Τι θα αλλάξει με τα 534 ευρώ - Τι εξετάζεται για τα ενοίκια


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση από την κυβέρνηση, ενός νέου πακέτου μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων: Η «κουβέντα» για το πότε θα ανοίξει ξανά η αγορά εκ των πραγμάτων -λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων- έχει πάει για λίγο... στην άκρη και δίνεται έμφαση στη διαμόρφωση μίας δέσμης παρεμβάσεων για την επιβίωση τόσο των επαγγελματιών όσο και των υπαλλήλων.

Η ανακοίνωση για το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα αναμένεται να γίνει -όπως όλα δείχνουν- μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Στο υπουργείο Οικονομικών αυτή τη στιγμή βάζουν τις τελευταίες πινελιές, υπολογίζοντας ταυτόχρονα και τις αντοχές των κρατικών Ταμείων.


Τι θα γίνει με το «κούρεμα» ενοικίων
Ποιο είναι όμως αυτό το νέο πακέτο μέτρων; Βάσει των έως τώρα πληροφοριών του enikonomia.gr το «μενού» των μέτρων περιλαμβάνει:

  • Μηδενικο ενοίκιο για κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις και τον Απρίλιο: η απαλλαγή ενδεχομένως θα επεκταθεί και τον Μάιο και θα καλύψει εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις Εστίασης, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού, Μεταφορών.
  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 για περισσότερους και με περισσότερα χρήματα: το «παιχνίδι» ανοίγει, καθώς τα κριτήρια που υιοθετούνται επιτρέπουν και σε όσους «κόπηκαν» στον προηγούμενο κύκλο, αλλά και σε νέες επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μερίδιο της πίτας: Τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται στα 1.000 ευρώ με την ενίσχυση να φτάνει έως και 100.000 ευρώ. Ο 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής -με τα χρήματα να αναμένεται πως θα αρχίσουν να εκταμιεύονται προς τα τέλη Απριλίου- θα έχει ως βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021.


534 ευρώ μόνο σε κλειστές επιχειρήσεις

  • Αναδρομικά δώρο 30% ή 50% για τις Επιστρεπτέες 1-3 αν είχαν πτώση τζίρου 15% ή 30% και άνω αντίστοιχα
  • Αποζημιώσεις εργαζομένων για αναστολές συμβάσεων σε κλειστές (και μόνον) επιχειρήσεις
  • Παράταση στο πρόγραμμα Συν-Εργασία με το οποίο ο εργοδότης πληρώνει μισό μισθό για μισό ωράριο, ενώ το κράτος συμπληρώνει 30% του μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές έως τον πλήρη μισθό του εργαζόμενου.


Και «κουπόνι» για εξόφληση… φόρων

Επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζόμενους, οι οποίες είχαν ζημιές το 2020: θα αφαιρούνται από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα πλήρωναν στους προσεχείς 8 μήνες μέχρι τέλος του έτους, ένα μεγάλο μέρος από τα πάγια έξοδα που πλήρωσαν ως δαπάνες λειτουργίας τους, όπως λογαριασμοί, ενοίκια κι ασφαλιστικές εισφορές –εφόσον δεν επιδοτήθηκαν ήδη για όλα αυτά. Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου, επιχειρήσεις θα παραλαμβάνουν κουπόνι πίστωσης για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, και αυτό μπορούμε να το αντισταθμιστεί με επιπλέον.
Έτσι, αντί να πιστώνεται κάποιο ποσό ενίσχυσης, το 50% του οποίου θα είναι μη επιστρεπτέο όπως για παράδειγμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή, θα δίνεται ένα ποσό που θα είναι στο σύνολό του μη επιστρεπτέο, αλλά με τη μορφή κουπονιού. Έχοντας στην κατοχή της μία επιχείρηση ένα τέτοιο κουπόνι, με ένα συγκεκριμένο ποσό, θα μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις της σε φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού της, χωρίς να επηρεάζεται η ρευστότητά της. Με τον τρόπο αυτό, το μέτρο θα εκπληρώνει τη στόχευσή του, όπως εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών θα καλύπτει δηλαδή «πάγιες δαπάνες» και παράλληλα θα ασκεί μικρότερη δημοσιονομική πίεση από τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης.


Πηγη: enikonomia.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr