Σε ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ θα προβληθούν τα έργα του Α. Τάσσου


Σε ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ θα προβληθούν τα έργα του Α. Τάσσου, της Συλλογής Κατσίγρα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση


Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση η ΕΡΤ2 θα προβάλλει τη σειρά ντοκιμαντέρ "1821, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" η οποία θα μεταδίδεται από την Κυριακή 28/3/2021 και κάθε Κυριακή, στις 20:00. Η σειρά θα περιλαμβάνει μια σειρά 13 θεματικών επεισοδίων. Τα δύο πρώτα που θα προβληθούν έχουν τίτλο «Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ» . 


Το συγκεκριμένο πρότζεκτ "εθνικού" χαρακτήρα σχεδιάστηκε εν μέρη από καθηγητές του ΕΚΠΑ και άλλων ιδρυμάτων και ομιλητές επίσης καθηγητές/ιστορικούς αλλά και Μητροπολίτες καθώς και ειδικούς από την γείτονα χώρα και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία ιδρυμάτων όπως το ΕΙΜ, το Πολεμικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, τα ΓΑΚ και άλλους περιφερειακούς και ιδιωτικού δικαίου φορείς, όπως το Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, παρέχοντας είτε αρχειακό/ψηφιακό υλικό είτε φωτογραφικό υλικό από εκθέματα και κειμήλια. 


Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα συμβάλλοντας στην αρτιότερη τεκμηρίωση παραχώρησε τη άδεια χρήσης 16 έργων του Α. Τάσσου που ανήκουν στη Συλλογή Κατσίγρα. Πρόκειται για μια σειρά ασπρόμαυρων ξυλογραφιών σε όρθιο ξύλο που φιλοτέχνησε (1953) ο χαράκτης Α. Τάσσος για την έκδοση του βιβλίου "Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη". Αφιερωμένη στους "άγνωστους ήρωες της ελληνικής λευτεριάς", η έκδοση υπήρξε "καρπός βαθύτατης συγκίνησης". Συγκίνησης προερχόμενης από τις δύο εκθέσεις (που συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση) για την καταστροφή των Ψαρών, γραμμένες το 1824 από τον Γάλλο πρόξενο της Σμύρνης P. David προς τον επίσης Γάλλο φιλέλληνα συγγραφέα και διπλωμάτη Chateaubriand. Οι δύο αυτές εκθέσεις ήταν καρπός της έρευνας του ιστορικού Νίκου Σβορώνου, ο οποίος τις έδωσε μεταφρασμένες στον Τάσσο, ο οποίος εμπνεύστηκε την ενότητα αυτών των ξυλογραφιών που βασίζονται στην ποιότητα και τον πλούτο, την ένταση των γραμμικών τύπων, την εκφραστική δύναμη και την αντιπαράθεση του άσπρου και του μαύρου. Ο Τάσσος "αφηγείται" το επεισόδιο εκείνο της Επανάστασης του 1821 (που μαζί με την πτώση του Μεσολογγίου) συγκλόνισε τον πολιτισμένο κόσμο της Ευρώπης και ενέτεινε το φιλελληνικό κίνημα.


Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr




Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr