Δήμος Λαρισαιων: Γραμμικό πάρκο ο Πηνειός από ΔΕΥΑΛ μέχρι κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης


  • Ετοιμη η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

  • Δημιουργούνται νέα πλατώματα - σημεία ξεκούρασης και διαμορφώνεται η παρόχθια περιοχή από Αμπελόκηπους μέχρι κόμβο Ν. Σμύρνης. 

  • Νέα υπαίθρια όργανα γυμναστικής, αυτοφωτιζόμενες επιφάνειες και μικρά αναψυκτήρια. 


Σε ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο από την ΔΕΥΑΛ μέχρι και τον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης,  θα μετατραπεί η παρόχθια περιοχή της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού, με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής του ποταμού προς όφελος των πολιτών. 

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στην πρόταση που καταθέτει ο Δήμος Λαρισαίων για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έχουν προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην παρόχθια περιοχή. Η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων υποβάλλεται  στον άξονα προτεραιότητας: ‘’Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών, με τίτλο ‘Αστική Αναζωογόνηση», ενώ η απόφαση της υποβολής της πρότασης εγκρίθηκε από χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων. 


Κεντρικός στόχος είναι η απόδοση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ελεύθερου δημόσιου χώρου στους πολίτες και η περαιτέρω αξιοποίηση της παρόχθιας περιοχής και  αφορά στην ολοκληρωμένου χαρακτήρα επέμβαση για την περιβαλλοντική και την αισθητική αναβάθμιση της παραποτάμιας κίνησης πεζών και ποδηλάτων. Η προτεινόμενη επέμβαση θα περιλαμβάνει το κεντρικότερο κομμάτι των παραποτάμιων διαδρομών συνδέοντας τον χώρο με το Κέντρο της πόλης και τις δραστηριότητές της, αφού ο Πηνειός ποταμός αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου και το μεγαλύτερο δημόσιο χώρο της πόλης, δημιουργώντας ζώνη κίνησης πεζών, φύτευση νέων δέντρων και δημιουργία νέων καθιστικών, νέων φωτιστικών και κιγκλιδωμάτων.

Η έγκριση της πρότασης και η υλοποίηση των παρεμβάσεων θα οδηγήσουν σε ενιαία διαμόρφωση της παρόχθιας περιοχής, από τη ΔΕΥΑΛ μέχρι και τον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης,  συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων περίπου, 


Ειδικότερα, στην πρόταση του Δήμου Λαρισαίων κεντρικό χαρακτήρα έχουν οι παρεμβάσεις στο τμήμα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην συνοικία των Αμπελοκήπων (Ταμπάκικα) μεχρι και τον το ύψος του κυκλικού κόμβου στην Νεάς Σμύρνη, συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων. Επίσης η πρόταση περιλαμβάνει διαμορφώσεις μεγάλων πλατωμάτων – σημείων ξεκούρασης σε τέσσερα σημεία: στην περιοχή που σήμερα αποκαλείται «λιμανάκι» , στα γήπεδα κοντά στη ΔΕΥΑΛ, ενώ δυο σημεία ξεκούρασης θα διαμορφωθούν και στις δυο όχθες, κοντά στη γέφυρα Ναϊάδων Νυμφών.

Σύμφωνα με την μελέτη, στην περιοχή προβλέπονται νέοι χώροι ξεκούρασης, εγκατάσταση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής, διαμορφώσεις αυτοφωτιζόμενων επιφανειών, σε τμήματα του έργου κ.α. ενώ τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι και η λειτουργία μικρού αριθμού υπαίθριων αναψυκτηρίων.  


Προχωρά και το περιπατητικό μονοπάτι στην Τερψιθέα

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει εντάξει στο πρόγραμμα LEADER της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το έργο της ανάδειξης μοναπατιού, στην παραπήνια περιοχή της Τερψιθέας. Το έρχο με προυπολογισμό 440.000 ευρώ περίπου, χρηματοδοτείται από το leader.  Το συνολικό σχέδιο περιλαμβάνει έργα φωτισμού, κατασκευής και σύνδεσης ποδηλατοδρόμων, περιπατητικών διαδρομών, καθιστικών σημείων, ξύλινων κατασκευών για τους λάτρεις του ψαρέματος, ενός χώρου εκδηλώσεων και ενός εκπαιδευτικού – ερευνητικού αγροτικού πάρκου, χαμηλή φύτευση και συνολική διαμόρφωση των χώρων.


Δήλωση Δημάρχου Απ. Καλογιάννη

Σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρει τα εξής: 

«Η πρόταση μας για την διαμόρφωση της παρόχθιας περιοχής του Πηνειού, είναι έτοιμη και υποβάλλεται για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Επιδίωξη μας είναι η δημιουργία ενός μεγάλου γραμμικού πάρκου, μήκους 4 χιλιομέτρων στην περιοχή της εσωτερικής κοίτης. Θέλουμε ήπιες και φιλικές στο περιβάλλον παρεμβάσεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν αισθητικά την περιοχή και θα αποδώσουν ελεύθερο δημόσιο χώρο στους πολίτες. Εξάλλου, ο Πηνειός είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου, εντός του αστικού ιστού και θέλουμε να ενταχθεί στην καθημερινότητα όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων και επισκεπτών. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία για την ανάδειξη περιπατητικού μονοπατιού στην παρόχθια περιοχή του Πηνειού στην Τερψιθέα, όπου και εκεί θα έχουν ήπιες παρεμβάσεις απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον.»




Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr