Δήμος Κιλελέρ: Μαρμάρινη βάση κίονα Ιωνικού ρυθμού βρέθηκε στον ΠλατύκαμποΤο αντικείμενο ανακάλυψαν υπάλληλοι του Δήμου Κιλελέρ, στο πλαίσιο εργασιών καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων και συγκεκριμένα σε καθαρισμό περιοχής όπου είχε δημιουργηθεί παράνομη χωματερή, εναπόθεσης μπάζων και κλαδιών.

Ειδοποιήθηκε και έσπευσε άμεσα στο σημείο ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούτσης, ο οποίος σε συνεννόηση με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ κ. Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία του ευρήματος και ακολούθως ενημέρωσε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας για να το παραλάβει.

Κλιμάκιο της Εφορείας μετέβη χθες στον Πλατύκαμπο, όπου και παρέλαβε τη βάση του κίονα, με σκοπό να τη μελετήσει αναλυτικότερα, ώστε να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την ακριβή χρονολογία του, αλλά και την προέλευσή του. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στέλλας Κατακούτα «πρόκειται για μαρμάρινη βάση κίονα, τύπου ιωνικού ρυθμού, διαμέτρου περίπου 60x60 εκατοστών, που πολύ πιθανόν να προέρχεται από κάποιο οθωμανικό κτίσμα που υπήρχε στον οικισμό. Να σημειώσουμε ότι ο Πλατύκαμπος έχει μακρά ιστορία και υπάρχουν ευρήματα από την προϊστορική εποχή. Επίσης έχουν βρεθεί και στοιχεία από την οθωμανική εποχή, καθώς υπάρχουν στον οικισμό ερείπια οθωμανικού λουτρού, ενώ κάτοικοι ονομάζουν μία θέση του ως Τζαμί, εκτιμώντας ότι υπήρχε τζαμί...». Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, νεολιθικοί οικισμοί και ευρήματα της κλασικής εποχής βρέθηκαν στη γύρω από τον Πλατύκαμπο περιοχή. Η παλιά ονομασία του Πλατυκάμπου είναι «Τοπουσλάρ». Απομεινάρια της κλασικής εποχής έχουν ανακαλυφθεί και στη Χάλκη.

«ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ»

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούτσης, «Στόχος μας είναι, το εύρημα να εκτεθεί σε δημόσιο χώρο του Πλατυκάμπου, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που θα κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Αποτελεί χρέος μας να διασώσουμε την ιστορία μας και να αναδεικνύουμε τα στοιχεία της στον τόπο που αποκαλύπτονται, στηρίζοντας έτσι την προβολή τους και διατηρώντας «ζωντανές» μνήμες σε κάθε γενιά που θα την κατοικεί.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι να εκτεθεί η βάση του κίονα στο κτίριο του Δημαρχείου Πλατυκάμπου, στο σχολείο του, ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο, όπως στην πλατεία».


Πηγη: Ελευθερια


Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr