Fake News - 25η Μαρτίου: Φωτομοντάζ πολλά από τα στολισμένα μνημεία!



Ισχυρισμός
Μνημεία και κτήρια απ΄ όλο τον πλανήτη στολίστηκαν με τα χρώματα της γαλανόλευκης.

Συμπέρασμα
Παρότι ιστορικά μνημεία και κτήρια απ' όλο τον κόσμο πρόκειται να φωταγωγηθούν στο πλαίσιο των εορτασμών της ιστορικής επετείου έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν φωτομοντάζ που απεικονίζουν ιστορικά μνημεία και κτήρια τα οποία ουδέποτε στολίστηκαν.

Με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες ιστορικών και διοικητικών κτηρίων τα οποία δήθεν στολίστηκαν -ή πρόκειται να στολιστούν- με τα χρώματα της γαλανόλευκης για να τιμήσουν την ιστορική ημέρα της 25η Μαρτίου. Ωστόσο, ανάμεσα στις δημοσιευμένες εικόνες, εντοπίσαμε εικόνες φωτομοντάζ αλλά και φωτογραφίες μνημείων τα οποία δεν πρόκειται να συμμετέχουν στους εορτασμούς της εθνικής μας επετείου. Ας δούμε τι ισχύει:

Παραδείγματα:


Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης

Ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τη Δισεκατοντηρίδα από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία που απεικονίζει τη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Αρχιστράτηγου της επανάστασης, επάνω στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. Εντούτοις, η εν λόγω φωτογραφία αποτελεί προϊόν φωτομοντάζ.

Χαρακτηριστικά, η πραγματική φωτογραφία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το Νοέμβριο του 2020, όταν ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε συμβολικά με μπλε χρώμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου του 2020. Ας αναφερθεί, πως ο Λευκός Πύργος δεν ήταν το μόνο κτήριο που φωταγωγήθηκε την ίδια ημέρα με σκοπό την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για την εν λόγω πάθηση.


Όπερα του Σίδνεϊ

Viral έγινε επίσης η είδηση της φωταγώγησης του κτηρίου της Όπερας του Σίδνεϊ με τα χρώματα της κυανόλευκης σημαίας. Με αφορμή την εν λόγω είδηση, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε φωτογραφία του κτηρίου της Όπερας φωταγωγημένου με την Ελληνική σημαία.

Greek Flag will be projected onto the Opera House on the 25th of March 3
Πηγή: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Ειδικότερα, η βραδινή αυτή λήψη δημοσιεύτηκε εν πρώτοις στο λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας στο Facebook.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας Gladys Berejiklian, το κτήριο της Όπερας του Σίδνεϊ πρόκειται να φωταγωγηθεί με τα χρώματα της γαλανόλευκης την Πέμπτη 25 Μαρτίου του 2021, σηματοδοτώντας τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και τιμώντας την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. [πηγή]

Επικοινωνήσαμε, λοιπόν, με το γραφείο τύπου της Αρχιεπισκοπής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για την υπό εξέταση εικόνα. Ειδικότερα, μιλήσαμε με τον κ. Πετρόπουλο ο οποίος μας ενημέρωσε πως η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί ψηφιακά μέσω photoshop από εργαζομένους της Αρχιεπισκοπής.

Κατόπιν, στην αρχική δημοσίευση της φωτογραφίας στην πλατφόρμα του Facebook πραγματοποιήθηκε προσθήκη δια της οποίας καθίσταται πλέον σαφές πως η φωτογραφία αποτελεί προϊόν φωτομοντάζ. [πηγή]

Ιστορικό Επεξεργασίας της υπό εξέταση δημοσίευσης

Συνεπώς η φωτογραφία που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα είναι δημιουργημένη ψηφιακά ενώ η φωταγώγηση της Όπερας του Σίδνεϊ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 25 Μαρτίου του 2021. Παρόλα αυτά, η εικόνα και οι παραπλανητικές λεζάντες που συχνά την συνοδεύουν, συνεχίζουν να διαμοιράζονται στο διαδίκτυο.


Τατζ Μαχάλ

Από τη μακρινή Αυστραλία μεταφερόμαστε στην πόλη Άγκρα της Ινδίας και ειδικότερα στο μαυσωλείο του Τατζ Μαχάλ, το οποίο για χάρη της εθνικής μας επετείου πρόκειται, σύμφωνα με χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να στολιστεί με την Ελληνική σημαία ή/και να φωτιστεί με χρώματά της.

Μπορεί να είναι εικόνα μνημείο και εξωτερικοί χώροι

Ωστόσο, η παραπάνω φωτογραφία είναι επίσης φωτομοντάζ με την αρχική της να εντοπίζεται στο διαδίκτυο ήδη από τον Μάρτιο του 2010:

Taj Mahal, water

Ήρθαμε σε επαφή με τον επικεφαλής αρχαιολόγο, Dr. Vasant Kumar Swarnkar της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ινδίας (ASI), για να επαληθεύσουμε την υπόθεσή μας.

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται να φωταγωγηθεί το κτηριακό συγκρότημα του Τατζ Μαχάλ στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για την 25η Μαρτίου, ο δρ. Vasant ήταν σαφής:

“Το κτήριο του Τάτζ Μαχάλ δεν πρόκειται να φωτιστεί”

Ας αναφερθεί πως η ASI υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ινδίας και είναι αρμόδια για τη διατήρηση και προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ινδίας.


Πυραμίδα του Χέοπα

Οι εμβληματικές πυραμίδες της Αιγύπτου δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την παρούσα ανασκόπηση. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε χρήστες της πλατφόρμας του Facebook, διαμοιράζεται φωτογραφία της Πυραμίδας του Χέοπα στην κορυφή της οποίας φαίνεται να κυματίζει μια γαλανόλευκη σημαία. Ωστόσο, και αυτή η φωτογραφία αποτελεί προϊόν φωτομοντάζ.

Αναλυτικά, η εν λόγω φωτογραφία έχει αλιευθεί από ιστότοπο της wikipedia και στη συνέχεια έχει υποστεί επεξεργασία. Αξίζει δε να αναφερθεί πως η εν λόγω λήψη καταχωρήθηκε στον ιστότοπο τον Μάρτιο του 2005. [πηγή]

Κολοσσαίο

Φωτομοντάζ αποτελεί και η παρακάτω λήψη του αμφιθέατρου της Αρχαίας Ρώμης, του Κολοσσαίου, με την αρχική φωτογραφία να απαντάται στο διαδίκτυο ήδη από το 2013. [πηγή]


Ποια μνημεία θα φωταγωγηθούν;

Η επέτειος της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, θα αποτελέσει αφορμή για την φωταγώγηση μνημείων και αξειοθέατων ανά τον κόσμο, την Πέμπτη 25 Μαρτίου. Ειδικότερα, στα χρώματα της γαλανόλευκης θα “ντυθεί” το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, στις ΗΠΑ. [πηγή]


Ομοίως, αύριο Πέμπτη, οι καταρράκτες του ποταμού Νιαγάρα θα πάρουν τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας για ένα τέταρτο της ώρας. [πηγή]


Τέλος, σύμφωνα με τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό πως αύριο αναμένεται επίσης να φωτιστούν οι στέγες της Όπερας του Σίδνεϊ.


Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αφορμή της επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το ελληνικό διαδίκτυο κατακλύστηκε από φωτογραφίες στολισμένων ιστορικών μνημείων που φέρουν την ελληνική σημαία ή/και φωταγωγούνται με τα χρώματά της. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία, ένα μεγάλο μέρος αυτών, αποτελούν φωτομοντάζ. Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα πολλά παραδείγματα επεξεργασμένων φωτογραφιών που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο.


Πηγη: ellinikahoaxes.gr (Στέλιος Πουρνης) 



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr