Διαδικτυακή δραστηριότητα «Ενσυνείδητου Επαγγελματικού Προσανατολισμού» με την οργάνωση GO Alive για νέους από την Λάρισα αυτήν την Κυριακή το απόγευμα



Τοπικό Εργαστήριο Ενσυνείδητου Επαγγελματικού Προσανατολισμού - Λάρισα, Κυριακή 28.3.2021 και ώρα 19.00-22.00

«Επαγγέλλομαι» σημαίνει «υπόσχομαι» στα αρχαία ελληνικά.

Το επάγγελμα είναι η υπόσχεση που δίνει ο καθένας στον ίδιο του τον εαυτό ότι θα πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του, και, δευτερευόντως, στο κοινωνικό σύνολο ότι θα ασκήσει τίμια και ενσυνείδητα το έργο του. Ο επιτυχημένος προσανατολισμός, όμως, ενός ατόμου στις επαγγελματικές του αποφάσεις είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία που απαιτεί βαθιά αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση και διερεύνηση της προσωπικότητας, των κλίσεων, των ικανοτήτων και των ενδιαφερόντων του ατόμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η οργανωση νέων "GO Alive" σχεδίασε το project «Ενσυνείδητος Επαγγελματικός Προσανατολισμός» με διάρκεια 12 μηνών (Φεβρουάριος 2021-Ιανουάριος 2022). Πρόκειται για μία ιδέα που γεννήθηκε με βάση τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας, που προκύπτουν από ελλείμματα στον τρόπο σκέψης και δράσης των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζει στο πρόβλημα των νέων ανθρώπων να επιλέξουν το ιδανικό γι’ αυτούς επάγγελμα και το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει σε μία ευτυχισμένη και ως εκ τούτου επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Οι νέοι συναντούν αρκετά εμπόδια όταν έρχονται αντιμέτωποι με την επιλογή αυτή: από τη μια ο απαιτητικός τρόπος εξέτασης των πανελλαδικών εξετάσεων που δεν τους αφήνει περιθώρια να σκεφτούν κάτι άλλο πέρα από τις τελικές εξετάσεις, από την άλλη η πίεση που δέχονται από τον οικογενειακό περίγυρο και την κοινωνία να επιλέξουν επαγγέλματα που προσφέρουν αποκλειστικά κύρος και απολαβές ή αποτελούν απωθημένες επιθυμίες των γονέων, οι οποίες δε συνάδουν με τις ανάγκες του νέου και, τέλος, σίγουρα τεράστιο ρόλο διαδραματίζει η έλλειψη σωστής πληροφόρησης για τις σχολές που υπάρχουν και τα προγράμματα σπουδών. Παράλληλα, η αυξημένη ανεργία των νέων στην Ελλάδα, εκτιμώμενη στο 38% (Eurostat, 2019) και οι μακροχρόνιες σπουδές με τους αιώνιους φοιτητές κάνουν αυτές τις αποφάσεις ακόμη πιο δύσκολες.

Οι τομείς του επαγγελματικού προσανατολισμού, στους οποίους στηρίζεται και το πρόγραμμά μας, είναι:
1. Αυτογνωσία
2. Εκπαιδευτική Πληροφόρηση
3. Εργασιακή Πληροφόρηση
4. Κοινωνικό Γίγνεσθαι

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο “Ενσυνείδητος Επαγγελματικός Προσανατολισμός” ενισχύει το αίσθημα της ικανοποίησης από τη ζωή. Με τη συμμετοχή σου στο σχέδιο θα μάθεις να αναγνωρίζεις τα θετικά σου συναισθήματα και να είσαι παραγωγικός και αφοσιωμένος στις επαγγελματικές σου επιλογές. Παράλληλα, μέσα από τις δραστηριότητες, θα εντρυφήσεις στην έννοια της “Ενσυνειδητότητας” (Mindfulness) η οποία περιλαμβάνει την εστίαση της προσοχής στις αισθήσεις του σώματος, τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή το περιβάλλον αλλά και τη συνειδητή εξάσκηση στην καλλιέργεια θετικών αισθημάτων όπως καλοσύνη, συμπόνια και ενσυναίσθηση. Θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το μέλλον, για τις επαγγελματικές επιλογές και για τις ικανότητες σου. Μερικές δεξιότητες που θα αναπτύξεις περιλαμβάνουν τη διαχείριση άγχους απόδοσης, τη διαχείριση χρόνου, την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την ψυχική ανθεκτικότητα. Θα ενημερωθείς για ευκαιρίες εκπαίδευσης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θα εκπαιδευτείς στη διαμόρφωση του επαγγελματικού σου προφίλ. Επίσης, θα αποκτήσεις το “LogBook”, ένα διαδικτυακό οδηγό για την Ενσυνειδητότητα και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, όπου θα υπάρχουν θεωρίες από διαπιστευμένους επιστήμονες, εργαλεία μάθησης, τεστ και δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στις συναντήσεις μας. Στόχος του σχεδίου είναι, μετά από τη συμμετοχή σου σε όλες τις δραστηριότητες μέσα στους επόμενους 9 μήνες, να είσαι σε θέση να επιλέξεις το επάγγελμα που ανταποκρίνεται στην ιδιοσυγκρασία σου, συνειδητά, έχοντας αναπτύξει παράλληλα δεξιότητες διαχείρισης της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας.

Συνεπώς, είσαι από τη περιοχή της Λάρισας και:

✔ Είσαι μαθητής Β' ή Γ΄Λυκείου και ψάχνεις την ιδανική επαγγελματική κατεύθυνση για να ακολουθήσεις;

✔ Είσαι στην αρχή των σπουδών σου και προβληματίζεσαι για τη σχολή που έχεις επιλέξει;

✔ Βρίσκεσαι στο τελευταίο έτος των σπουδών σου στο πανεπιστήμιο ή έλαβες το πτυχίο σου τον τελευταίο χρόνο και σε απασχολεί το άμεσο επαγγελματικό σου μέλλον μετά την απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου;

✔ Είσαι κάτω από 30 ετών και έχεις ήδη επιλέξει μια επαγγελματική πορεία αλλά δεν είσαι βέβαιος για την εξέλιξη της και θέλεις να εξετάσεις και άλλες επαγγελματικές επιλογές;

Αν απαντάς “ΝΑΙ !" σε μια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε συμπλήρωσε αίτηση συμμετοχής για το 2ο Τοπικό Εργαστήριο Ενσυνείδητου Επαγγελματικού Προσανατολισμού για νέους από την Λάρισα, που θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom την Κυριακή 28.3.2021 και ώρα 19.00-22.00.

Αυτή είναι η πρώτη δράση του σχεδίου, ενώ η συμμετοχή σου σε αυτό είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και θα έχει διάρκεια συνολικά 8 μήνες (μέσα Μαρτίου - μέσα Δεκεμβρίου 2021) για να μπορέσεις να αποκομίσεις όλα τα ωφέλη που αναγράφονται παραπάνω. Το ταξίδι των επόμενων 8 μηνών, πέρα από αυτήν την αρχική συνάντηση, περιλαμβάνει:
- Απρ. '21: ασύγχρονη online εκπαίδευση με ερωτηματολόγια & ψυχομετρικα εργαλεία (2 ώρες/μήνα)
- Μαι. '21: φυσική συνάντηση στη Λάρισα για περαιτέρω εμβάθυνση (3 ώρες/μήνα)
- Ιουν.-Αυγ. ΄21: σύγχρονη και ασύγχρονη online εκπαίδευση (2 ώρες/μήνα)
- Σεπτ. '21: φυσική συνάντηση με όλους τους μέντορες του σχεδίου (3 ώρες/μήνα)
- Οκτ.-Νοε. '21: ασύγχρονη online εκπαίδευση (2 ώρες/μήνα)
- Δεκ. '21: τελικό διήμερο training σε φυσική συνάντηση με όλους τους συμμετέχοντες του σχεδίου (10 ώρες/μήνα)

Οι δραστηριότητες του σχεδίου αφορούν νέους από τις περιοχές της Κατερίνης, της Κοζάνης και της Λάρισας, και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.




Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr