«Γρίφος» οι μετακινήσεις για το Πάσχα: Πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις – Από τι θα εξαρτηθούν



«Γρίφο» αποτελεί για την ώρα το τι μέλλει γενέσθαι το Πάσχα και εάν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και το πώς θα έχουν διαμορφωθεί τα στοιχεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, γι’ αυτό τόσο οι ειδικοί, όσο και κυβερνητικά στελέχη κρατούν «χαμηλά τον πήχη» για το Πάσχα επισημαίνοντας οι περισσότεροι ότι «δεν είναι της παρούσης η συζήτηση γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα».

Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να «απελευθερωθούν» οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, εάν η κατάσταση βελτιωθεί, κάτι που θα αποτελούσε ακόμη μία «βαλβίδα εκτόνωσης» της κόπωσης των πολιτών και με δεδομένο ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί, ενώ υπάρχει και το «χρήσιμο εργαλείο» των self test. Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις είναι πολλά, αλλά ακόμα όλα είναι πολύ ρευστά.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ», είπε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «θα δούμε επί τη βάσει των επίκαιρων επιδημιολογικών δεδομένων και με βάση την εισήγηση της Eπιτροπής το κατά πόσο θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα, μια απόφαση που θα ληφθεί λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα". Όσον αφορά στο άνοιγμα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων επεσήμανε ότι, "σε αυτή την φάση που μιλάμε δεν διαφαίνεται κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει πριν από το Πάσχα. Είναι προφανές ότι έχουμε αρκετό χρόνο μέχρι τότε... έχουμε 3 εβδομάδες πριν από το Πάσχα για να δούμε τι μπορεί να ανοίξει. Νομίζω Δημοτικά και Γυμνάσια μετατίθενται για μετά το Πάσχα, η εστίαση για μετά το Πάσχα ".

Είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση για το εάν θα επιτραπούν τα ταξίδια το Πάσχα τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρο να γίνονται συζητήσεις για το εάν θα επιτραπούν τα ταξίδια το Πάσχα και το πότε θα γίνει ή άρση απαγόρευσης των διαπεριφερειακών», ενώ διευκρίνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις, το σχέδιο... "Πάσχα στο χωριό" και η εστίαση

Στο "τραπέζι" φαίνεται πως έχει πέσει το σενάριο, το αμέσως επόμενο διάστημα να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση τα Σαββατοκύριακα, κατά τα οποία επιτρέπονται ήδη οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Επιπλέον, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και για το σχέδιο... "Πάσχα στο χωριό" θα ανοίξει μετά τις 15 Απριλίου, όταν και θα υπάρξει καλύτερη και πιο σαφής εικόνα για την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΡΕΝ, δύο είναι σενάρια τα οποία εξετάζονται. Το πρώτο, να επιτραπεί τελικά η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους, με βάση το Ε9, θα μπορούν να αποδεικνύουν ότι πηγαίνουν στα εξοχικά τους. Μία δεύτερη σκέψη που συζητείται, είναι να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουν χαρτί δηλαδή ότι έχουν εμβολιαστεί και έχει περάσει το ασφαλές διάστημα που χρειάζεται μετά τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αν επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού, είναι ξεκάθαρο πως και για τις ημέρες του Πάσχα θα υπάρξουν οι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να συγκεντρώνονται στα σπίτια.

Το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται πως "κλειδώνει" για μετά το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση, σε πρώτη φάση θα αφορά στους εξωτερικούς χώρους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως, διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να κάνει καμία "μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη" για το πότε και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, δεδομένου του ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή κρίση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star, το βράδυ της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως "θετικό" το γεγονός ότι οι ειδικοί άναψαν το "πράσινο φως" για το άνοιγμα των Λυκείων, ενώ απέφυγε να πει τι θα ισχύσει το Πάσχα και αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. "Οι ειδικοί θα μας πουν τι μπορούμε να κάνουμε για το Πάσχα, ακόμα είναι πολύ νωρίς. Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πολιτική απόφαση για το θέμα. "Δεν θα υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμα. Δεν θα υπάρξει πάντως πολιτική απόφαση", ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν σύντομα οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, ενώ σε ό,τι αφορά την εστίαση διακινδύνευσε μία πρόβλεψη, όπως είπε, ότι θα ανοίξει μετά το Πάσχα.

Βατόπουλος: Πρόθεση να πάμε στα χωριά μας

«Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να μην ξεπεράσουμε την κατάσταση και να βγούμε έξω με συγκεντρώσεις», ανέφερε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Αναφέρθηκε στα σχόλια που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το Πάσχα επισημαίνοντας ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα το θέμα αυτό. Η πρόθεση των ειδικών, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, είναι να πάμε στα χωριά μας, αλλά αυτό δεν το μπορούν να το γνωρίζουν ακόμη. «Τα κακά νέα είναι ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά, τα καλά νέα είναι ότι δεν βλέπουμε μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες. Τα πολλά κρούσματα είναι σε νέους και αναλογικά δεν αρρωσταίνουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Γενικά υπάρχει μία σταθεροποίηση των νοσηλειών, ελπίζουμε να το δούμε και τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο ειδικός.


Πηγη: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr