Παραδοσιακή Κιμαδόπιτα με πράσο Θεσσαλίας



Μια παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη συνταγή, που πολλές φορές παίρνει το ρόλο της Βασιλόπιτας κρύβοντας μέσα της φλουρί για τον τυχερό της νέας χρονιάς.

Υλικά:
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. κιμά χοιρινό
  • 2 κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak
  • 5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • κανέλα στη μύτη του κουταλιού
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 3-4 κουτ. σούπας τραχανά γλυκό
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 2 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150γρ. Arla Κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μίγμα από ελαιόλαδο και Βούτυρο Lurpak λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση:
  • Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνετε τα πράσα, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. 
  • Τα στραγγίζετε.
  • Ζεσταίνετε πολύ καλά μέχρι να κάψει ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τον κιμά με τα μπαχαρικά μέχρι να στεγνώσει και να ροδίσει. 
  • Αλατίζετε.
  • Ρίχνετε στον κιμά το κρεμμύδι και ανακατεύετε. 
  • Βάζετε τον πελτέ και την ντομάτα και ανακατεύετε καλά. 
  • Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου. 
  • Προσθέτετε τότε τα πράσα, ανακατεύετε καλά.
  • Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το τυρί, τα αβγά, τον τραχανά και τον μαϊντανό. 
  • Ανακατεύετε και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
  • Βουτυρώνετε ένα ταψί και απλώνετε μέσα πατσαβουριαστά τα μισά φύλλα του πακέτου, λαδώνοντας γενναιόδωρα το καθένα χωριστά. 
  • Απλώνετε πάνω τους ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα.
  • Τυλίγετε σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν στις γωνίες. 
  • Αλείφετε με το μίγμα βουτύρου-ελαιολάδου και την επιφάνεια της πίτας, την χαράζετε σε κομμάτια, τη ραντίζετε με νερό και την ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.

 Καλή σας όρεξη... 

ΧΕΛΛΑΔΑ


Περισσότερες συνταγές Μαγειρικής - Ζαχαροπλαστικης στο www.EllinonGeuseis.eu


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr