Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Δήμου Κιλελέρ: «Να ξεκινήσουν οι αγρότες τη συλλογή κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων»


Εντός του Μάϊου  προβλέπεται να εφαρμοστεί για μια ακόμα φορά  το πρόγραμμα «Συλλογή Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων»  στο Δήμο Κιλελέρ το οποίο εκπονεί η  Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο  Δήμος σε συνεργασία με το ΕΣΥΦ, τον ΦΟΣΔΑ Λάρισας, το ΓΕΩΤΕΕ (παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας), το Σύλλογο Γεωπόνων Λάρισας και το Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας.

Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στο Δήμο Κιλελέρ γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος που διογκώνεται λόγω  της παραγωγής αποβλήτων  από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες κατά την διαχείριση των συσκευασιών τους. Πρακτικά, το πρόβλημα είναι έντονο στους Δήμους με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις όπως και ο δικός μας. Συγκεκριμένα, οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων απορρίπτονται συνήθως μετά το άδειασμά τους στα σημεία υδροληψίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν, θέτοντας σε  κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Βασικός στόχος για την αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος διαχείρισης των κενών συσκευασιών είναι η διαλογή και συλλογή τους από τον ίδιο το χρήστη  έτσι ώστε να μην καθίστανται επικίνδυνα απόβλητα.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Κιλελέρ προχωρά, για ακόμα μια φορά τα τελευταία έτη, στην διανομή ειδικών πλαστικών σάκων για την συλλογή των συσκευασιών φυτοφαρμάκων».

  • Καλούμε τους προέδρους των κοινοτήτων, όσοι δεν έχουν παραλάβει ακόμα τις ειδικές σακούλες συλλογής να τις παραλάβουν από την αρμόδια αντιδημαρχία και να τις διανείμουν σε όλους τους επαγγελματίες αγρότες. Επίσης και οι αγρότες θα μπορούν να τις παραλάβουν και να αρχίσουν τη συλλογή των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το ράντισμα των καλλιεργειών τους.
  • Να σημειωθεί ότι  θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι  οδηγίες για την ορθή διαδικασία καθαρισμού των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Παρακαλούμε θερμά για την ευαισθητοποίηση τους και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη ρίψη ή καύση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Για πληροφορίες οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν με τους γεωπόνους του Δήμου Κιλελέρ στο τηλέφωνο 2410 921214 και με την αντιδημαρχία Καθαριότητας, Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας στο τηλέφωνο 2413 507243.



Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu