Άννα Βαγενά: «Ωράριο λάστιχο, δουλειά χωρίς δικαιώματα»Σε δήλωση της Άννας Βαγενά, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Το οκτάωρο και οι συλλογικές συμβάσεις είναι κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού. Το «8 ώρες εργασία, 8 ώρες ύπνος, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος» για να γίνει από σύνθημα κατοχυρωμένο δικαίωμα χύθηκε αίμα. Γι’ αυτό τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τολμά να ομολογήσει ότι με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που φέρνει καταργεί το οκτάωρο, αλλά το διαψεύδει κιόλας και δια στόματος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι «η αγορά εργασίας θα γίνει πιο σύγχρονη με το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας».

Δέκα ώρες εργασία για τον μισό χρόνο προβλέπει το νομοσχέδιο, που στην πράξη σημαίνει σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο, για να μπορούν να πηγαίνουν, όπως τονίζει ο υπουργός, να μαζέψουν τις ελιές τους. Αυτό για τις επιχειρήσεις – για όσες επιχειρήσεις πλήρωναν όντως υπερωρίες – σημαίνει ότι πλέον απαλλάσσονται από υπερωρίες έξι μηνών ή περίπου 300 ωρών ανά εργαζόμενο. Για τον υπόλοιπο μισό χρόνο προβλέπονται 150 ώρες υπερωρία αμειβόμενη.  Άρα 450 ώρες υπερωρία τον χρόνο, από τις οποίες θα αμείβονται μόνο οι 150. Έτσι, μένουν και κάποιες μέρες ελεύθερες, κάτι πολύ επιθυμητό για πολλές επιχειρήσεις, αφού θα μπορούν νόμιμα να στείλουν τον εργαζόμενο στο σπίτι του για ένα διάστημα χωρίς να τον πληρώνουν.

Πάμε παρακάτω. Συλλογικές συμβάσεις θα μπορούν να υπογράφουν μόνο τα συνδικάτα που θα είναι εγγεγραμμένα σε κάποιο κυβερνητικό μητρώο, δηλαδή θα μπορούν να γράφουν στο μητρώο όποιους θέλουν και να αποκλείουν για γραφειοκρατικούς λόγους όποιους δεν θέλουν. Κάθε επιχείρηση θα μπορεί να φτιάχνει μια «ένωση προσώπων» και να κάνει συλλογικές διαπραγματεύσεις μαζί της, ενώ με το κόλπο τού μητρώου δεν θα μπορεί να εμφανιστεί άλλο σωματείο. Χωρίς σωματείο, η επιχείρηση θα μπορεί να κάνει με τον εργαζόμενο ατομική σύμβαση εργασίας, με όποιους όρους θέλει αυτή. Όσο για τις απεργίες, απαγορεύεται να εμποδίσεις το αφεντικό να φέρει απεργοσπάστες. Απλά, ωραία και «θατσερικά».

Και κ. Χατζηδάκης κάνει τρεις φορές τη μέρα δηλώσεις για να μας πείσει ότι με 450 ώρες υπερωρία τον χρόνο, εκ των οποίων θα αποζημιώνονται οι 150, το οκτάωρο διατηρείται. Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την «προστασία» της εργασίας που προσπαθεί να μας πουλήσει. Για μια ζωή δουλειάς χωρίς δικαιώματα, με άλλα λόγια δουλεία.

Έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με καθαρή κλοπή. Και αυτό οι κλέφτες το αποκαλούν ευελιξία της εργασίας. Καταργούν το οκτάωρο, υποχρεώνουν τον εργαζόμενο να δουλεύει υπερωριακά δωρεάν, νομιμοποιούν την αυθαιρεσία της αγοράς εργασίας. Και όσοι δεν έχετε να μαζέψετε ελιές, όπως σας υποδεικνύει ο κ. Χατζηδάκης, μπορείτε να πηγαίνετε να μαζεύετε βρούβες».Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr