Η πανδημία σκότωσε την σεξουαλική μας ζωή


Ανάμεσα στα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι οι αποστάσεις και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Αυτό φυσικά έχει επηρεάσει και το σεξ ανάμεσα σε πολλά ζευγάρια. Πρόσφατη επιστημονική μελέτη εξέτασε τις σεξουαλικές συνήθειες σχεδόν 500 βρετανών ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 18 και 32 ετών. Διαπίστωσε ότι, καθώς αυξήθηκαν οι κοινωνικοί περιορισμοί, υπήρξε μια συνολική μείωση των σεξουαλικών συμπεριφορών.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο The Journal of Sex Research, διαπίστωσε ότι οι άνδρες τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας από τις γυναίκες, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των lockdown.
Και οι δύο ομάδες παραδέχθηκαν επίσης μειωμένα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας κατά τη διάρκεια των lockdown. Αλλά η πτώση ήταν μόνο στατιστικά σημαντική (δηλαδή τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι δεν συνέβη τυχαία) για τις γυναίκες.

Το σεξ στα χρόνια της πανδημίας

Τις επιπτώσεις των μέτρων κοινωνικών περιορισμών που έπληξαν δυσανάλογα τους νεότερους Βρετανούς, ο Mark McCormack, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Roehampton και ο Liam Wignall. Λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Bournemouth.

Στη μελέτη συμμετείχαν 565 Βρετανοί ηλικίας 18-32 ετών μέσα από έναν ιστότοπο εύρεσης εθελοντών για μελέτες. Αυτοί ερωτήθηκαν τον Μάιο του 2020, οπότε έπαυσε το αυστηρό απαγορευτικό μέτρο, σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε το lockdown στις σεξουαλικές επαφές, την αυτοϊκανοποίηση και την παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού. Ρωτήθηκαν επίσης για την συνολική υγεία και ευημερία τους πριν και μετά την απαγόρευση.

Συγκριτικά με τα ποσοστά πριν την επιβολή της απαγόρευσης, όλες οι παραπάνω σεξουαλικές δραστηριότητες κατέγραψαν μείωση, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στις σεξουαλικές επαφές με πάνω από ένα τέταρτο (25,5%) να τις διακόπτει εντελώς τη δραστηριότητα κατά το lockdown.
Για όσους συνέχισαν τις τρεις σεξουαλικές πρακτικές, παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις: πάνω από το ένα τέταρτο (26%) αυνανιζόταν συχνότερα, 20% είχε περισσότερες σεξουαλικές επαφές με τον/την σύντροφό τους και 20% επιδόθηκε σε συχνότερη παρακολούθηση πορνό.

Ωστόσο, το ένα τρίτο έκανε λιγότερο σεξ, ένα τέταρτο αυτοϊκανοποιούνταν και το ένα πέμπτο του συνόλου (22%) μείωσε τον χρόνο παρακολούθησης ταινιών ενήλικου περιεχομένου.

Αναφορικά με το προφίλ των συμμετεχόντων, άνδρες σε μόνιμη σχέση και κυρίως μη ετεροφυλόφιλοι είχαν περισσότερες πιθανότητες αυξημένης σεξουαλικής δραστηριότητας.

Για τις γυναίκες, η ερωτική επιθυμία ήταν συνολικά μικρότερη συγκριτικά με των ανδρών, και ακόμα χαμηλότερη στη διάρκεια του lockdown.
Οι γυναίκες που απολάμβαναν περισσότερο το περιστασιακό σεξ ανέφεραν σοβαρότερες επιπτώσεις του lockdown στην ευημερία τους.
Το τελευταίο στοιχείο έρχεται προς επίρρωση του συμπεράσματος ότι τα απαγορευτικά μέτρα επηρέασαν δυσανάλογα διάφορες ομάδες ανθρώπων.
Η αύξηση των σχετικών με το νοικοκυριό υποχρεώσεων και του άγχους πιθανότατα εξηγεί και τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και αίσθηση ευημερίας στις γυναίκες.

Μετά την πανδημία τι;

Οι ερευνητές επεσήμαναν τη θετική επίδραση της τακτικής σεξουαλικής επαφής στην ψυχική και σωματική υγείας. Το σεξ αποτελεί βασικό συστατικό στη ζωή των ανθρώπων και ενίοτε, κομμάτι της ταυτότητας.

Οι συνέπειες της πανδημίας της COVID-19 στη σεξουαλικότητα έλαβαν ανησυχητικές διαστάσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότερες υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και αναπαραγωγής περιορίστηκαν ή έκλεισαν.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης όπως προφυλακτικά διακόπηκε για τον νεαρό πληθυσμό στο πλαίσιο του lockdown ενώ αρκετοί δεν είχαν δυνατότητα ελέγχου για αφροδίσια νοσήματα.

Για τους παραπάνω λόγους οι ειδικοί τονίζουν πως η ερωτική ζωή των πολιτών είναι μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν από τις κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την πανδημία, ιδίως ενόψει της εξόδου από τον αγώνα με τον κορωνοϊό.


Πηγή: healthview.gr

ΧΕΛΛΑΔΑ


Όλα τα νεότερα από την Showbiz στο www.GossipLIVE.eu


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr