Τηλεργασία: Τι αλλάζει μετά το Πάσχα - Το "πακέτο" μέτρων που δρομολογείταιΗ τηλεργασία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των εργαζομένων, καθώς δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν θέσει εδώ και έναν χρόνο μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας αρκετές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες την κρίση, άρχισαν να παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία. 

Απλήρωτες υπερωρίες, αυθαίρετη και εκβιαστική –πολλές φορές – παράταση ωραρίου, ακόμη και παρακολούθηση εργαζομένων μέσω καμερών, είναι μόνο μερικές από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που έχουν φτάσει σε σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με στόχο την πάταξη τέτοιων φαινομένων, το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί, σειρά μέτρων που θα «θωρακίζουν» τους τηλεργαζόμενους. Το πλαίσιο των μέτρων περιλαμβάνεται σε διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Βουλή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες με το νέο καθεστώς ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού, καθώς και τη συντήρησή του. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν θα καλείται να πληρώνει από την τσέπη το ίντερνετ, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το τηλέφωνο και το ρεύμα που καταναλώνει κατά τη διάρκεια του ωραρίου του. Ακόμη, ο εργοδότης αναλαμβάνει να αποκαθιστά τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή της ή να τις αντικαθιστά σε περίπτωση βλάβης.

Η διάταξη θα απαγορεύει ρητά στον εργοδότη να χρησιμοποιεί κάμερες προκειμένου να ελέγχει την αποδοτικότητα των εργαζομένων του, έτσι ώστε να παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή των εργαζομένων. Παράλληλα, ο εργαζόμενος που δουλεύει εξ αποστάσεως θα μπορεί να αποσυνδέεται από τον υπολογιστή του μετά τη λήξη του ωραρίου, ενώ θα υποχρεούται να απαντά σε τηλεφωνήματα ή e-mails σε ώρες εκτός εργασιακού ωραρίου.

Τέλος, το ωράριό του θα ελέγχεται ψηφιακά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα είναι συνδεμένη στο αναβαθμισμένο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και το νέο πλαίσιο θα βάζει «φρένο» σε κάθε δυσμενή διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr