Lockdown: Ανοίγει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο - Με ποιους κανόνες - Τι θα γίνει με τα σχολεία



Ανοίγει από τη Δευτέρα 5 Απριλίου το λιανεμπόριο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Εξήγησε ότι ανοίγουν τα καταστήματα, πλην των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και έως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού (click away) και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Πάντως, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία και των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.

Τι ισχύει για διαδημοτικές μετακινήσεις

Γνωστοποίησε, επίσης, πως από το Σάββατο αρχίζει το πιλοτικό άνοιγμα διαδημοτικών μετακινήσεων μόνο τα Σαββατοκύριακα. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς "η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού. Οι διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας".

Επίσης, πρόσθεσε: "Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας. Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες. Άρα από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι τρία άτομα η μετακίνηση, αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμού και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και κυρίως με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα σαββατοκύριακα έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών και νέων συνωστισμών. Ας βγούμε από τα σπίτια μας με μέτρα, ας εκτονωθούμε, μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που ούτως ή άλλως ξέρουμε πολύ καλά ευνοούν τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού" επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε ότι η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων προχωράει σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο. Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, τόνισε, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

"Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο τελευταίο μίλι της δύσκολης διαδρομής. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα που προτείνονται δεν επιτρέπουν χαλάρωση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας, με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας" είπε και αναφέρθηκε στην αύξηση της ροής των εμβολίων, στα αξιόπιστα δωρεάν τεστ που θα είναι διαθέσιμα την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, ανέφερε ότι ο καιρός έχει αλλάξει και μπορούμε να περνάμε περισσότερη ώρα στους εξωτερικούς χώρους.

Σχολεία

Στο ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για το νέο μείγμα μέτρων, σημειώνοντας πως το ζήτημα θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα και αναφέροντας ότι υπάρχει η προοπτική να επαναλειτουργήσουν ορισμένες τάξεις, στις 12 Απριλίου.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, "η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ (self test)".


Πηγη: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr