Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακείαΗ δωρεάν διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία ξεκίνησε σήμερα. Τα self test ανίχνευσης κορονοϊού θα μπορούν να προμηθευτούν μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί. Η χορήγηση γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Τα self tests είναι ρινικά ταχείας ανίχνευσης (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) , γίνεται στο σπίτι και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Το self test αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν κάποιος έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο. Συνεπώς κάνουμε συχνά self test, ακόμα και αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούμε από κορονοϊό, καθώς ένας στους τρεις φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός.

Σημειώνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε την Τετάρτη. Ωστόσο, η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.


Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr