Το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας αναβαθμίζεται ενεργειακά με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλία



Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την δημοπράτηση του έργου  «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού συγκροτήματος του 3ου  Γυμνασίου Λάρισας», συνολικού προϋπολογισμού 1.913.333ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Λαρισαίων.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκσυγχρονίζει μέσα από το ολοκληρωμένο  πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων που έχει εκπονήσει ένα ακόμη σχολικό συγκρότημα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.  «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις  του 3ου Γυμνασίου Λάρισας και αποδίδουμε στους  μαθητές και στους καθηγητές τους ένα σύγχρονο χώρο μάθησης με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι υποδομές εκπαίδευσης είναι έργα με προστιθέμενη αξία που αφήνουν πίσω τους μέλλον. Το πρόγραμμα των ενεργειακών αναβαθμίσεων  που σχεδίασε και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

«Πράσινες» παρεμβάσεις

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του 3ου Γυμνασίου Λάρισας με παρεμβάσεις στα δύο διώροφα κτίρια (Κτήριο Α, Κτήριο Β) του 3ου Γυμνασίου καθώς και το κτίριο του Γυμναστηρίου, τα οποία είναι Ενεργειακής Κατηγορίας Ε, Ζ και Ζ και αναβαθμίζονται σε Κατηγορία Β με στόχο τη βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους. Ειδικότερα οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στους τοίχους και στις οροφές κάτω από τη στέγη των διδακτηρίων και επάνω από την πλάκα της οροφής του γυμναστηρίου, αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων και μονών υαλοστασίων των όψεων των τριών κτιρίων, με νέα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλούς υαλοπίνακες, αλλαγή φωτιστικών σωμάτων και ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας τους για την καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, αντικατάσταση και εγκατάσταση νέων θερμαντικών σωμάτων και θερμοστατικών βαλβίδων και τροποποίηση των αυτοματισμών θέρμανσης, τοποθέτηση νέας μόνωσης σωληνώσεων του δικτύου θέρμανσης, τοποθέτηση κλιματιστικών μονάδων, αντικατάσταση του λεβητοστασίου στο γυμναστήριο και εγκατάσταση νέου λέβητα συμπύκνωσης.

Από την λειτουργία της πράξης αναμένεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και της διαβίωσης των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr