Αποζημίωση με ποσά έως 4.000 ευρώ: Ξεπέρασαν τις 73.500 οι αιτήσεις - Οι «παγίδες» της διαδικασίας


Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λεγόμενη "αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού": Λίγες μόλις ημέρες έμειναν ακόμα στη διάθεση των επαγγελματιών προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις μέσω των οποίων θα εξασφαλίσουν «ζεστό χρήμα» για τα... άδεια ταμεία τους. Ήδη οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ξεπέρασαν τις 73.500 και αφορούν στον μήνα Απρίλιο, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος «αυξημένης αποζημίωσης» για τον Μάϊο. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων πάντως κρύβει και.. «παγίδες».

Προθεσμία έως την 1η Ιουνίου έχουν χιλιάδες επαγγελματίες προκειμένου να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα my business support για να εισπράξουν ποσά που ξεκινούν από 500 έως 4.000 ευρώ. Μέσω της «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού» -χρηματοδοτικό σχήμα διάδοχος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής-θα καταβληθούν χρήματα σε πρώτη φάση στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές για τον μήνα Απρίλιο και στη συνέχεια σε επόμενο κύκλο σε εκείνους παρέμειναν κλειστοί και κατά τον μήνα Μάιο.

Ποιους αφορά η ενίσχυση με ποσά έως 4.000 ευρώ
Η λεγόμενη «αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού» σε αυτή την φάση που «τρέχει» πιάνει εκείνους που έμειναν με κατεβασμένα ρολά έπειτα από κρατική εντολή μέσα στον Απρίλιο, ακόμη και για λίγες ημέρες.


Αποζημιώσεις θα δίδονται και στην περίπτωση που κάποιοι πήραν την έγκριση να λειτουργήσουν για τον μισό Απρίλιο. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η αποζημίωση θα δίδεται στο 50% και θα κυμαίνεται από τα 500 έως τα 2000 ευρώ. Με την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, η διαδικασία ελέγχου πλήρωσης των προϋποθέσεων από την ΑΑΔΕ θα γίνεται ταχύτατα καθώς για το συγκεκριμένο μέτρο δεν υπάρχει καν κριτήριο μείωσης εσόδων. Συγκεκριμένα τα ποσά που θα διατεθούν με αυτή τη «εξειδικευμένη» μορφή ενισχύσεων αρχίζουν από 1.000 και φτάνουν έως και 4.000 ευρώ για ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο.

Πώς κλιμακώνονται τα ποσά των αποζημιώσεων
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Τι χρήματα θα πάρουν όσοι έμειναν κλειστοί λιγότερες από 15 ημέρες
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ. Χρήματα θα λάβουν όλοι οι επαγγελματίες που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, έναν από αυτούς που θα περιλαμβάνονται στην σχετική απόφαση.
Δεν θα ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Να σημειωθεί ότι θα ενισχυθούν και περίπου 10.800 επιχειρήσεις λιανικής στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης εξαιτίας του ότι στους συγκεκριμένους νομούς καθυστέρησε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αλλά και την Αττική. Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή.

Ποιοι μένουν εκτός των «αυξημένων αποζημιώσεων»
Ενδεικτικά, κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: Τουρισμός, Ξενοδοχεία, Καταλύματα, Ταξιδιωτικά γραφεία, Μεταφορές, ΚΤΕΛ, Τουριστικά λεωφορεία, Πλωτές μεταφορές, Ενοικιάσεις σκαφών, Πολιτισμός, Θέατρα, Κινηματογράφοι, Συναυλιακοί χώροι, Πολιτιστική εκπαίδευση, Σχολές χορού, Τέχνες του θεάματος, Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Ζωολογικοί κήποι, Αθλητισμός, Αθλητικές εγκαταστάσεις, Γυμναστήρια, Αθλητική εκπαίδευση, Καταστήματα ΟΠΑΠ, Παιδότοποι, Πάρκα αναψυχής, Φυσική ευεξία, Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων και άλλοι κλάδοι στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, βάσει των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τα έκτακτα μέτρα προστασίας. Ο κλάδος της εστίασης δεν θα επιδοτηθεί μέσω του συγκεκριμένου μέτρου καθώς οι επαγγελματίες της εστίασης κάνουν ήδη τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης για την αγορά πρώτων υλών.

«Παγίδες» κατά την υποβολή των αιτήσεων
«Παγίδες» κρύβει πάντως η υποβολή των αιτήσεων για την λεγόμενη «Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού» που είναι σε εξέλιξη: Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και θα παραμείνει ενεργή έως την 1η Ιουνίου. Σε μια προσπάθεια να κλείσει τα «παράθυρα» σε επιτήδειους που θα επιχειρήσουν να «μαγειρέψουν» τα στοιχεία που τους ζητά η πλατφόρμα MyBussinesSupport, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «φρενάρει» με τον τρόπο της, την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Νωπές είναι ακόμα άλλωστε οι μνήμες εκείνων των αετονύχηδων που επιχείρησαν να ξεγελάσουν το σύστημα και με τροποποιητικές δηλώσεις θέλησαν να εισπράξουν υπέρογκα ποσά Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Για τον λόγο αυτόν, στις δηλώσεις χορήγησης του βοηθήματος, η πλατφόρμα προειδοποιεί τους δικαιούχους επιχειρηματίες πως «μπορείτε να υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση μόνον εντός της ημέρας» που κατατέθηκε οριστικά η αρχική αίτηση χορήγησης. Από την επομένη μέρα και μετά, το σύστημα δεν θα δέχεται διορθωτικές δηλώσεις και πιθανά λάθη ίσως κοστίσουν πολλά στους υποψηφίους για το βοήθημα.


Πηγη: enikonomia.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr