ΟΑΕΔ: Έρχονται νέα προγράμματα για ανέργους και συνεργασία με την Amazon - Όλες οι λεπτομέρειες



Με τους παγκόσμιους κολοσσούς της πληροφορικής χτίζει "γέφυρες" ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) με στόχο την υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της ψηφιακής γνώσης στην αγορά εργασίας, αλλά και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Μετά την επιτυχημένη συνεργασία με την Google, βάσει της οποίας δημιουργήθηκε ένα νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης που προσέλκυσε το ενδιαφέρον 3.370 νέων ανέργων, αλλά και τη σημαντική κοινή δράση με την CISCO, ο ΟΑΕΔ βάζει στο... κάδρο των δράσεών του και την Amazon. Οι δύο φορείς θα αναλάβουν την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση στον τομέα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud services). Στόχος του κοινού προγράμματος θα είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων και η ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας.

Τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ θα επικεντρωθούν, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr, στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, αλλά και στην ανάπτυξη εξειδικευμένων «πράσινων» δεξιοτήτων. Το νέο πλέγμα δράσεων που προωθεί την κατάρτιση, θα αντλήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, ενώ οι πόροι που θα αξιοποιηθούν συνολικά αγγίζουν περί τα 3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 300 εκατ. θα διατεθούν το 2021.
Ο κορμός των προγραμμάτων κατάρτισης στοχεύει σε τρεις βασικές κατηγορίες, τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, τις ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κλπ και τις «πράσινες» δεξιότητες.

Από το πλαίσιο των δράσεων αυτών θα ωφεληθούν μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες και είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που έχουν ανάγκη από βασικές οι μεσαίες ψηφιακές δεξιότητες, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως εκείνοι που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζομένους στις ΜμΕ, αλλά και εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις «πράσινες» δεξιότητες, στοχεύουν σε προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός προωθεί δύο νέα προγράμματα, με τα οποία θα στηριχθούν έμπρακτα περίπου 15.000 άνεργοι. Η πρώτη δράση αφορά στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους 18-29 ετών, διάρκειας επτά μηνών, στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ. Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση 558 ευρώ απευθείας στους ωφελούμενους, καθώς και πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές με την αντίστοιχη αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Η δεύτερη δράση αφορά σε πρόγραμμα 5.000 θέσεων για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Το ύψος της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και εισφορών θα κυμανθεί από 466 ευρώ για τους κοινούς ανέργους έως και 699 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους ο συνολικός προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 32 εκ. ευρώ.


Πηγη: enikonomia.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr