Δήμος Κιλελέρ: Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες από τα στρατεύματα κατοχής στην τοπική κοινότητα Δοξαρά


Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έγινε στο χώρο του μνημείου, στην πλατεία του Δοξαρά  του Δήμου Κιλελέρ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ο πρόεδρος του χωριού Λάμπρος Παλιοκώστας, στην ομιλία για το γεγονός, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

    "…Γυρίζουμε στις  12 Μαΐου 1944, 77 χρόνια πίσω και θυμόμαστε την αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός. Τα αντίποινα των Γερμανών είχε την ατυχία να πληρώσει κυρίως το δικό μας χωριό και η γύρω περιοχή, ο Άγιος Γεώργιος, το Λουτρό και το Πολυνέρι, με την ομαδική εκτέλεση 24 αθώων πατριωτών. Τη θυσία αυτών των πατριωτών μνημονεύουμε σήμερα με ανάμικτα συναισθήματα λύπης, θαυμασμού και περηφάνιας.

    Τέτοια μνημεία η Ελλάδα έχει πολλά σε διάφορα σημεία γιατί είχε την ατυχία να δοκιμάσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική θηριωδία. Σήμερα όμως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει...είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας λαός δημοκρατικός, ένας λαός που θα υπερασπίζεται το δίκαιο και θα αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες. Σήμερα εδώ από το Δοξαρά , υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη” σε όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, συζύγους, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Ποτέ πια πόλεμος”. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Αφήστε τους λαούς να ζήσουν, ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατος αγωνιστές του Δοξαρά »".

Image

Στην εκδήλωση κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ.  Αγοραστού, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Λιούπας.  Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος ο οποίος κατέθεσε στεφάνι όπως και οι πρόεδροι  των ΤΚ Δοξαρά Λ. Παλιοκώστας, Αγίου Γεωργίου Γ.  Νανούλη, Πολυνερίου Μ.  Ντάφος, ο εκπρόσωπος του ΑΔΦ Λαρίσης Αντισυνταγματάρχης Ν. Νάτσικας, η εκπρόσωπος του ΑΤ Κιλελέρ Υπαστυνόμος Α’ Π.  Γιαντικίδου και οι εκπρόσωποι της κοινότητας Λουτρού Θ. Ζέρβας και των συγγενών των θυμάτων Ελ. Τέλιος. Παρέστησαν επίσης η βουλευτής Σ. Μπίζιου, η αντιδήμαρχος Β. Χλιάπη – Γκουνιαρούδη,  ο διοικητής του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας Γ. Βαρδάτσικος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχ. Βαρδακούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ.  Νταφόπουλος, Γ. Ακριβούλης,  Ι. Ζαχαριάς και συγγενείς των θυμάτων.Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr