Θρίλερ σε πτήση από Αθήνα: Η Λευκορωσία ανάγκασε αεροσκάφος να προσγειωθεί για να συλλάβει αντικαθεστωτικό μπλόγκερ - Έντονη αντίδραση της Αθήνας



Ένα θρίλερ εκτυλίχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια πτήσης από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία, καθώς στο αεροσκάφος της Ryanair επέβαινε ένας Λευκορώσος αντικαθεστωτικός.

Έπειτα από εντολή που έδωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ και ο διάσημος μπλόγκερ της αντιπολίτευσης συνελήφθη, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου συνέλαβαν τον ακτιβιστή Ρόμαν Προτάσεβιτς, το όνομα του οποίου βρισκόταν σε κατάλογο καταζητουμένων έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν πέρυσι, στον απόηχο των εκλογών που ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε με μεγάλη διαφορά.

Το αεροπλάνο είχε σχεδόν φθάσει στη Λιθουανία, όταν άλλαξε κατεύθυνση και συνοδεία μαχητικού οδηγήθηκε στο Μινσκ, εν μέσω πληροφοριών ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν εκρηκτικά, σύμφωνα με διαδικτυακό ιστότοπο εντοπισμού πτήσεων και το BelTA. Στη συνέχεια μεταδόθηκε ότι δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Οι αστυνομικοί του τμήματος οργανωμένου εγκλήματος στη Λευκορωσία ανέφεραν επίσης πως ο Προτάσεβιτς συνελήφθη αλλά στη συνέχεια διέγραψε τη δήλωση από το κανάλι του στο Telegram.
Το κρατικό ρακτορείο ειδήσεων BelTA, ανέφερε ότι ο Λουκασένκο διέταξε προσωπικά το πολεμικό αεροσκάφος να συνοδεύσει το Μπόινγκ της Ryanair στο Μινσκ.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ξεκίνησε μια βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του 2020. Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκάδες έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης. Οι αρχές λένε ότι έχουν ανοίξει περισσότερες από 1.000 ποινικές υποθέσεις.

Πάντως, εκπρόσωπος του λιθουανικού αεροδρομίου δήλωσε στο Reuters πως το αεροπλάνο, που είχε προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο Βίλνιους στις 14:00 ώρα Ελλάδας, εξετράπη για το Μινσκ λόγω διαφωνίας ανάμεσα στο πλήρωμα και έναν επιβάτη. Το αεροσκάφος αναμένεται να φθάσει από το Μινσκ στο Βίλνιους στις 18:00 ώρα Ελλάδας, είπε η εκπρόσωπος.

Έντονη η αντίδραση της Αθήνας - Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ΥΠΕΞ

Για συγκλονιστική και σοκαριστική πράξη έκανε λόγο οΚυριάκος Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο γεγονός ότι πτήση της Ryanair εξετράπη της πορείας της και από το Βίλνιους όπου ήταν ο προορισμός της προσγειώθηκε στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο Λευκορώσος δημοσιογράφος και ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Ρόμαν Προτάσεβιτς ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός: "Η αναγκαστική προσγείωση εμπορικής πτήσης για τη σύλληψη ενός δημοσιογράφου είναι μία άνευ προηγουμένου, σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Αύριο στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να εκφραστεί η ανάγκη για αύξηση της πίεσης στη Λευκορωσία. Φθάνει!"

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ:

"Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών", σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο twitter.

Ποιος είναι ο μπλόγκερ

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές του αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης NEXTA. Πρόκειται για ένα κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία, είναι εχθρικό προς τον Λουκασένκο και βοηθά στον συντονισμό διαδηλώσεων.

Η κύρια αντίπαλος του Λουκασένκο στις τελευταίες εκλογές, η Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, δήλωσε πως οι λευκορωσικές αρχές "έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών που επέβαιναν στο αεροσκάφος και του συνόλου της πολιτικής αεροπορίας προκειμένου να τιμωρήσουν τον άνθρωπο που ήταν ένας από τους υπευθύνους του μεγαλύτερου ανεξάρτητου καναλιού της Λευκορωσίας στο Telegram".


Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr