Διοργάνωση της 5ης διακρατικής συνάντησης του προγράμματος Europe for Citizens “PUNCH” από το Δήμος Λαρισαίων


Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Europe for Citizens P.Un.C.H (Participation of Underrepresented Citizens for the valorization of the Cultural Heritage), ο Δήμος Λαρισαίων διοργάνωσε το διήμερο 9 και 10 Ιουνίου 2021 την 5η διακρατική εκδήλωση με θέμα «Ψηφιακή Κληρονομιά» μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Το έργο PUNCH είναι ένα Δίκτυο 16 εταίρων από 13 χώρες. Ο κύριος στόχος του είναι να δώσει σε υποεκπροσωπούμενες ομάδες την ευκαιρία να παρέμβουν στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα τις πολιτικές της ΕΕ σχετικά με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό γίνεται μέσω ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των εταίρων του έργου σχετικά με το πώς η σωστή αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες καλωσορίσματος από τον Δήμαρχο του Δήμου της Νταμπρόβα (Πολωνία, επικεφαλής εταίρος) κ. Marcin Barczykowski, τον υπεύθυνο διαχείρισης του έργου κ. Evangelista Leuzzi, και τον Αντιδημάρχου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων του Δήμου Λαρισαίων κ. Γεώργιο Σούλτη. 


Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τη λειτουργία του «Μύλου του Παππά» ως κυψέλη πολιτισμού, αλλά και την ψηφιακή συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι Κατσίγρα, η οποία εντάχθηκε στον Ελληνικό Συσσωρευτή Ψηφιακού Περιεχομένου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Searchculture.gr και στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana. Επιπλέον, στη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Έργο DIGICULT «Ψηφιακή παρουσίαση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+,  στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Λαρισαίων, και στοχεύει στη δημιουργία εργαλείων για τη διατήρηση και την προώθηση της ευρωπαϊκής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (ICH). Η πρώτη ημέρα της διακρατικής εκδήλωσης έκλεισε με την παρουσίαση της κοινωνικοπολιτιστικής πρωτοβουλίας «Η Κληρονομιά της Γεύσης», η οποία καταγράφει και παρουσιάζει τις πολιτιστικές πρακτικές που σχετίζονται με το γαστρονομικό και ιατρικό ιστορικό της Λάρισας, καθώς και με την παρουσίαση και προβολή των βραβευμένων καινοτόμων βίντεο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της 5ης διακρατικής διαδικτυακής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των υπόλοιπων εταίρων του σχήματος που εκπροσωπούν συνολικά 13 χώρες.

Περισσότερα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα https://ift.tt/3vsDGlq.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων τηλ. 2413-500237 και email: euprojects@larissa.gov.gr (Ευαγγελία Γκουντρουμπή, Μαρία Νικολαΐδου)



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr