Δήμος Λαρισαιων: Εκδήλωση για την Κριτική Σκέψη


Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών της πόλης μας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 03 Ιουνίου 2021 η διαδικτυακή  εκδήλωση με θέμα: “Εκπαίδευση από απόσταση και Κριτική Σκέψη: Ερωτήματα και προκλήσεις σε ένα νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον”, από το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης στην Εκπαίδευση Με χρήση της Εκπαίδευσης από Απόσταση».


Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Δεληγιάννης, οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος κ.κ. Αλέξης Κόκκος, Ομότιμος Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Αντώνης Λιοναράκης, Καθηγητής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ  και οι εκπαιδευτές παρουσίασαν βασικές αρχές της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης μέσω της εκπαίδευσης από απόσταση, ενώ παρουσιάστηκαν εργασίες που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα «Ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης στην Εκπαίδευση Με χρήση της Εκπαίδευσης από Απόσταση» αποτελεί την μοναδική ίσως περίπτωση πρωτοβουλίας στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, όπου χρειάστηκε να αξιοποιηθούν νέα διαδικτυακά εργαλεία με περιορισμούς πρωτόγνωρους για την εκπαιδευτική πράξη. Και αποτέλεσε κατά κοινή ομολογία μια καλή πρακτική που αξίζει ακι άλλοι Δήμοι της χώρας να μιμηθούν. Υλοποιήθηκε την περίοδο Δεκέμβριος 2020 – Μάιος 2021 με τη συμμετοχή 200 εκπαιδευτών της πόλης μας από το Πανεπιστήμιο Πολιτών Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, και την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, 


Κύριος σκοπός του προγράμματος ήταν η εφαρμογή της εκπαίδευσης από απόσταση και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης αξιοποιώντας δυο καινοτόμες μεθόδους, την εκπαίδευση από απόσταση και το μετασχηματισμό στερεοτυπικών αντιλήψεων.  

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων Σωτήρης Βούλγαρης και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων.

Το πρόγραμμα εντάσσεται  στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης και υποστηρίζεται από την Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων- Τμήμα Διά Βίου Μάθησης.


Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης)

E-mail: learning-city@larissa.gov.gr

Facebook: Larissa Learning City- Η Πόλη που Μαθαίνει



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr