Ο ΣΥΡΙΖΑ ζηταεί σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον έλεγχο δημοσκόπησης



Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης της Opinion Poll.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στις 31/5 στα ΜΜΕ, η δημοσκόπηση έδειξε ότι στην πρόθεση ψήφου, αυξήθηκε το ποσοστό της ΝΔ σε 37,3% (από 36,2% τον Απρίλιο) ενώ μειώθηκε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε 19,9% (από 20,2% τον Απρίλιο).

Οι βουλευτές και μέλη της επιτροπής, Ν. Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος, Σπ. Λάττας, Θ. Ξανθόπουλος και Π. Πολάκης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνουν ότι "από τις δημοσιεύσεις δεν προκύπτει ο εντολέας της (εταιρείας δημοσκόπησης) ή εάν πρόκειται για τακτική κυλιόμενη δημοσκόπηση, ενώ αρκετά ευρήματα της είναι σε έντονη αντίθεση με τα αντίστοιχα της έγκυρης δημοσκόπησης του τακτικού χειμερινού Ευρωβαρομέτρου 2020-2021 (ΕΒ 94)". Ζητούν επίσης να διευκρινιστεί "εάν παραβιάσθηκαν σε σχέση με τη δημοσκόπηση αυτή άλλες προβλέψεις του νόμου, όπως, ενδεικτικά, η υποχρέωση κοινοποίησης των στοιχείων ταυτότητας της δημοσκόπησης στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης".

Συγκεκριμένα οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθεί η επιτροπή για τα πρωτογενή δεδομένα και τη μέθοδο στάθμισης, να εξετάσει την ύπαρξη ευθυνών σε περίπτωση υπαίτιας παραβίασης του νόμου και να συζητήσει το θέμα της αντικειμενικότητας των ερευνών γνώμης. Τέλος, ζητούν να κληθεί και ο πρόεδρος του ΕΣΡ για να ενημερώσει την Επιτροπή για τις σχετικές ενέργειες αρμοδιότητάς του.



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr