Άννα Βαγενά: «Ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών και η Κυβέρνηση απλός θεατής»



Σε δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κας Άννας Βαγενά, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό η επιδείνωση των όρων της καθημερινότητάς μας σε όλους τους τομείς με πρόσχημα την πανδημία. Τη στιγμή που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι σε επίπεδα φτώχειας και που η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι τους κάνει μεγάλη χάρη που στο εξής θα πληρώνονται με ρεπό τις υπερωρίες τους, διαπιστώνεται ένα σαρωτικό κύμα αύξησης τιμών σε μία μεγάλη γκάμα αγαθών ευρείας κατανάλωσης και ειδών πρώτης ανάγκης, που φτάνει έως και το 12%, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι οι ανατιμήσεις θα αγγίξουν ακόμα και ποσοστά της τάξης του 20%.

Η δικαιολογία ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονται σε αντίστοιχες αυξήσεις των πρώτων υλών διεθνώς, αλλά και της τιμής των ναύλων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας πείσει για αυτή τη μαζική ανατίμηση όλων σχεδόν των προϊόντων, τη στιγμή που ευρείες κοινωνικές κατηγορίες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και δεδομένου ότι το φθινόπωρο πρόκειται να απελευθερωθούν οι απολύσεις. Η αγορά δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και υπεράνω ελέγχων και περιορισμών. Υπόκειται σε εσωτερικούς, κοινοτικούς και διεθνείς κανόνες.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι εάν υπάρχει η βούληση για να εφαρμοστούν έλεγχοι και κανόνες. Η Κυβέρνηση μπορεί ή να συνεχίσει να παρακολουθεί με σταυρωμένα τα χέρια την αγορά να κερδοσκοπεί ανεξέλεγκτα, μετατοπίζοντας, όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει, για άλλη μια φορά την ευθύνη στους πολίτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που βρίσκονται ήδη στα όρια της φτώχειας ή να λάβει μέτρα, προκειμένου να μπει ένα όριο στις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών. Ας αποδειχθεί, έστω και για μία φορά, ότι δεν είναι άριστοι μόνο στο να καταστέλλουν δικαιώματα και να ιδιωτικοποιούν τα πάντα».



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr