Νέα διαμαρτυρία στη Λάρισα από τα Καλλιτεχνικά Σωματεία της Θεσσαλίας

Νέα διαμαρτυρία διοργανώνουν τα Καλλιτεχνικά Σωματεία της Θεσσαλίας την Τρίτη 22 Ιουνίου στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Μετά τη καλλιτεχνική διαμαρτυρία της 1ης Ιούνη μπροστά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδείξαμε περίτρανα ότι η ενότητα μας είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε. Το κάλεσμα της Περιφέρειας στα σωματεία μας μετά από εκείνη τη μέρα είχε ως αποτέλεσμα να ακουστούν τα αιτήματά μας και αφού πέρασαν από το συμβούλιο ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Μετά από αυτήν την πρώτη μικρή νίκη, όλοι μαζί οι καλλιτέχνες της Θεσσαλίας συνεχίζουμε την διαμαρτυρία μας την Τρίτη 22 Ιουνίου (την επόμενη από την παγκόσμια ημέρα μουσικής) στην πλατεία Ταχυδρομείου από τις 5 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ.

Διεκδικούμε τα αυτονόητα και να γίνουν τώρα πράξη τα δίκαια αιτήματά μας:

 • Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού εδώ και τώρα μέχρι και τον Ιούνιο, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση. Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί η ενίσχυση που δόθηκε μέχρι στιγμής. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων της τέχνης στην αποζημίωση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Άμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το Εργάνη για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.
 • Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού με ελάχιστο κριτήριο τα 5 καλλιτεχνικά ένσημα. Ακόμα και αν ανοίξουν για το καλοκαίρι οι χώροι εργασίας μας, σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι των ηθοποιών, των μουσικών, των χορευτών που εργάζονταν πριν την πανδημία δε θα εργαστεί. Όσοι το καταφέρουν, θα δουλέψουν με μικρότερες αμοιβές και για μικρότερα διαστήματα.
 • Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων γιατί μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Κανείς συνάδελφος χωρίς ρεύμα και νερό λόγο χρεών.
 • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητάς της. Να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
 • Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία. ΟΧΙ κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων τέχνης (εργαστηριακά) σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση των αναπληρωτών. Να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα όλοι οι δημόσιοι χώροι πολιτισμού και οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (π.χ. Σχολές Χορού, Εργαστήρια Εικαστικών, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων). Κανένας χώρος πολιτισμού κλειστός, γιατί ακόμη και για τον Σεπτέμβριο είναι όλα ρευστά.
 • Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας)
 • ΠανΘεσσαλική Ένωση Επαγγελματιών Μουσικών στην Νυχτερινή Διασκέδαση
 • Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων»
 • Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου
 • Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
 • Μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών καθώς και εργαζόμενοι στο Χορό


Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr