Κτηνοτρόφοι Θεσσαλίας: Σχεδόν ίδια με την προηγούμενη περίοδο τα χρήματα της νέας ΚΑΠ



Στην εκδήλωση της Λάρισας προ ημερών έδωσε το παρόν και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός της, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, από την εκδήλωση προέκυψε ότι τα χρήματα για τους κτηνοτρόφους με τη νέα ΚΑΠ, θα είναι σχεδόν τα ίδια με εκείνα που παίρναμε στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Όμως, όπως λέει ο κ. Γκουρομπίνος υπάρχουν πολλά δυσνότηα σημεία και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που ίσως οδηγήσουν σε έξοδο τους μικρούς επαγγελματίες.

Για παράδειγμα λέει ο ίδιος, φαίνεται να δίνεται από τη νέα ΚΑΠ ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολλαπλή συμμόρφωση, με την εφαρμογή της οποίας, ίσως υπάρξουν περικοπές επιδοτήσεων δια ασήμαντη αφορμή.

Πάγια θέση της Ομοσπονδίας, συνεχίζει ο κ. Γκουρομπίνος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο είναι η επιδότηση να πηγαίνει στην παραγωγή, σε όσους δηλαδή έχουν τιμολόγια για γάλα και κρέας, σε όσους χρησιμοποιούν το βοσκότοπο, ενώ στα ενσταβλισμένα (μοσχάρια για κρέας ή αγελάδες για γάλα) να δοθούν ειδικά δικαιώματα, καθώς επίσης επιδότηση να δίνεται σε κτηνοτρόφους με βόσκοτοπο που χρησιμοποιείται.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γκουρομπίνος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, πρόταση της Ομοσπονδίας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια ενιαία περιφέρεια και όχι τρεις όπως σήμερα.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για γάλα, πρόβλημα οι ζωοτροφές

Τέλος σε σχέση με την κατάσταση στην αγορά του γάλακτος, ο κ. Γκουρομπίνος επισημαίνει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους μεταποιητές, όμως θεωρείται δεδομένο πως με τις τιμές των ζωοτροφών στα ύψη, η παραγωγή θα μειωθεί, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα τα ζώα να ταΐζονται σωστά και με επάρκεια.


Πηγη: agrotypos.gr


Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu